VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

10.27. Šalies vadovas su Europos Komisijos viceprezidentu aptarė Astravo AE saugos iššūkius

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Europos Komisijos viceprezidentas Valdis Dombrovskis telefonu aptarė Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo iššūkius, netrukus numatomą elektros energijos gamybos šioje elektrinėje pradžią ir Europos Sąjungos (ES) solidarumo priemones.

Baltarusija tęsia Astravo AE pirmojo bloko paleidimo darbus nepaisydama branduolinės saugos reikalavimų ir neįgyvendindama streso testų rekomendacijų.

Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

„Astravo AE kelia grėsmę ES piliečių saugumui, todėl būtina sustabdyti tokį neatsakingą Astravo AE paleidimą. Be to, ES neturi įsileisti į rinką elektros iš aukščiausių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų nesilaikančių trečiųjų šalių gamintojų“, – pabrėžė Prezidentas.

Astravo AE sauga ir saugumas Lietuvos pastangomis tapo pirmenybiniu ES klausimu. Pastarąjį kartą bendra šalių nuomonė buvo patvirtinta spalį vykusių dviejų Europos Vadovų Tarybų išvadose. ES vadovai pabrėžė, kad aukščiausių saugos reikalavimų vykdymas ir streso testų rekomendacijų įgyvendinimas Astravo AE turės įtaką tolesniems ES ir Baltarusijos santykiams. Prezidentas paragino Europos Komisiją išlaikyti lyderystę parengiant konkrečias įgyvendinimo priemones.

Lietuvos Prezidento ir Europos Komisijos viceprezidento pokalbyje taip pat buvo aptarti Pasaulio prekybos organizacijos ir būsimo jos generalinio direktoriaus rinkimo klausimai.

 

Atgal