VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

10.26. 33 kariai pradėjo teikti pagalbą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologams

Nuo spalio 24 d. ryto Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) Lietuvos kariuomenė skyrė 33 karius padėti atlikti pirminės atvejų apklausos procedūras ir suvesti duomenis į jų sistemas.

Šiandien NVSC patalpose kariuomenės paruoštas darbo vietas užpildė 33 iš 46 jau mokymus išklausiusių karių, kurie atliks pirminės COVID-19 infekcija užsikrėtusių asmenų apklausos procedūras ir suves duomenis į duomenų bazes. Kviečiant karius buvo atsižvelgta ir į jų gebėjimą kalbėti anglų ir rusų kalbomis.

Lietuvos kariuomenė, reaguodama į Lietuvos Prezidento susirūpinimą dėl nepakankamų NVSC pajėgumų atsekti koronavirusinės infekcijos plitimo kelius bei gautą NVSC prašymą ir krašto apsaugos ministro įsakymą, aktyvavo Taikos meto užduočių operacines pajėgas.

NVSC pagalbai pašaukti Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Didžiosios Kovos apygardos 8-ojoje rinktinėje tarnaujantys kariai savanoriai ir profesinės karo tarnybos kariai. Taip pat ryšių užtikrinimui yra aktyvuoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo ir Ryšių ir informacinių sistemų batalionų profesinės karo tarnybos kariai.

Kariai savanoriai pasiruošę padėti epidemiologams 6 savaites, tačiau esant dideliam informacijos srautui ar padidėjus NVSC poreikiams užduočiai įvykdyti skiriamų karių skaičius gali būti didinamas.

Kaip nustato įstatymai, kariuomenė gali būti pasitelkta teikti pagalbą  civilinės saugos sistemos pajėgų subjektams paskelbus ekstremalią situaciją. Ekstremalios situacijos metu operacijoms vadovauja ir atsako civilinės saugos sistemos pajėgos. Lietuvos kariuomenė gali būti pasitelkiama padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms tuomet, kai  Krašto apsaugos ministras iš Valstybės ekstremalios situacijos komisijos pirmininko gauna rašytinį prašymą padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms vykdyti gelbėjimo ir kitų neatidėliotinų darbų užduotis.

 

Atgal