VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

10.06. VRK atskirtyje esančius asmenis ragina kuo skubiau registruotis balsavimui namuose

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), reaguodama į dėl Covid19 pandemijos padidėjusį atskirtyje esančių asmenų skaičių, ragina juos kreiptis, pildyti specialią formą ir registruotis balsuoti namuose.

„Stebime situaciją dėl pastarosiomis dienomis įsiplieskusių naujų koronaviruso židinių Raseiniuose, Kaune ir Šiauliuose, kur sergančių ir saviizoliacijoje esančių žmonių skaičius yra išaugęs ir norime priminti rinkėjams, kad nepaisant jų patiriamų nepatogumų, visomis išgalėmis stengsimės užtikrinti jiems balsavimo teisę“, – teigė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, ragindama atskirtyje esančius asmenis pildyti specialią prašymo balsuoti namuose formą, siųsti ją VRK ir saugiai balsuoti namuose.

Pasak VRK pirmininkės, „suprasdami, kad saviizoliacijoje atsidūrę asmenys gali neturėti galimybių, kaip atsispausdinti prašymo formą namuose, rinkėjams rekomenduojame tokiu atveju tiesiog parašyti elektroninį laišką adresu [email protected] ir nurodyti savo vardą, pavardę, deklaruotą gyvenamąją vietą, priežastį, dėl kurios esate saviizoliacijoje ir patvirtinti, kad sutinkate, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų Jūsų asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais“.

Jei rinkėjas, kuris yra atskirtyje ir neturi galimybės naudotis internetu, pateikti prašymą balsuoti namuose jis gali trumpuoju žinių apie rinkimus teikimo numeriu 1855. Jo bus paprašyta nurodyti prašymo formai reikalingus asmens duomenis ir paprašyta patvirtinimo, kad jis sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų rinkėjo asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

VRK, gavusi rinkėjų užpildytas formas arba elektroninius laiškus iš atskirtyje esančių asmenų, dėl pranešimų patikrinimo kreipsis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), kuris ir praneš, ar  prašymą pateikusiam rinkėjui diagnozuota Covid19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar yra turėjęs sąlytį su sergančiuoju taip pat – ar rinkėjas yra grįžęs iš užsienio valstybės ir dėl šios priežasties privalomai yra namuose.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK praneš balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų nariams, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose procesą.

VRK pirmininkė pabrėžė, kad pildydamas šią formą, rinkėjas turės pateikti savo asmens duomenis ir sutikimą, kad neprieštarauja, jog rinkimų komisija gautų iš NVSC informaciją ir tvarkytų jo asmens duomenis namuose balsuojančių rinkėjų sąrašų sudarymo ir tikslinimo tikslais.

Rinkėjo, esančio atskirtyje, prašymo balsuoti namuose formą rinkėjai turėtų pateikti iki paskutinio trečiadienio einančio prieš rinkimų dieną, tai yra iki spalio 7 d. (imtinai) ir iki spalio 21 d. (imtinai), prieš pakartotinį balsavimą.

 

Atgal