VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

10.05. Skaitmeninis euras jau svarstomas aukščiausiu lygiu

Europos Centrinis Bankas paskelbė Eurosistemos ataskaitą dėl skaitmeninio euro  naujos kartos skaitmeninės valiutos, skirtos XXI amžiaus visuomenės poreikiams patenkinti.

„Tai istorinis dokumentas, rodantis, kad skaitmeninis euras jau svarstomas aukščiausiu lygiu. Skaitmeninis euras – tai technologijų amžiui skirti pinigai, kurių privalumus ir trūkumus turime vertinti ir aptarti jau šiandien. Lietuvos bankas daug dėmesio skiria praktinėms naujovėms, todėl esame pasirengę pasidalinti pasidalyti savo žiniomis ir išgirsti visuomenės nuomonę apie naują pinigų formą“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Skaitmeninis euras galėtų prisidėti prie Europos Sąjungos ekonominės politikos ir paskatintų naujoves. Kartu su grynaisiais pinigais jis galėtų užtikrinti universalią ir saugią prieigą prie pinigų bei finansinę įtrauktį ir suteiktų papildomą pasirinkimą vartotojams. Taip skaitmeninis euras padėtų Eurosistemai patenkinti didėjančias euro zonos gyventojų ir verslo mokėjimų reikmes skaitmeninėje rinkoje. Tačiau su tuo susiję ir daug klausimų bei rizikų, kurias būtina tinkamai įvertinti ir aptarti. Viešos konsultacijos prasidės spalio 12 d.

Visame pasaulyje diskusijas apie skaitmenines centrinių bankų valiutas (angl. central bank digital currency, CBDC) paskatino sparti finansinių paslaugų ir technologijų pažanga, taip pat besikeičianti vartotojų elgsena. Eurosistema pradėjo viešas konsultacijas, siekdama geriau suprasti CBDC technologijas, galimybes, visuomenės ir rinkos dalyvių poreikius bei lūkesčius.

CBDC – plačiajai visuomenei ir verslui skirta el. atsiskaitymo priemonė, išleidžiama centrinio banko. Manoma, kad ji galėtų būti tinkama priemonė, jei ir toliau mažėtų banknotų naudojimas atsiskaitymams arba rinkoje įsitvirtintų užsienio subjektų išleistos naujos kartos skaitmeninės atsiskaitymo priemonės, jei prireiktų naujos pinigų politikos priemonės arba trūktų patikimos atsiskaitymų alternatyvos stichinių nelaimių atvejais.

Tiesa, dauguma centrinių bankų CBDC vertina dar tik teoriniu lygmeniu, kai kurie jau pradėjo bandymus ir tik vienetai paskelbė apie planus išleisti CBDC. Eurosistema dar nėra priėmusi sprendimo dėl skaitmeninio euro išleidimo, bet siekia išsiaiškinti visuomenės poreikius ir technines galimybes. Lietuvos bankas šioje srityje nėra naujokas: CBDC tema išleido diskusinį straipsnį ir komentarų, tirdamas blokų grandinės (angl. blockchain) technologiją, kurią galima būtų pritaikyti ir CBDC, išleido pirmąją pasaulyje skaitmeninę kolekcinę monetą LBCOIN ir sukūrė patarimų ir technologinę platformą LBChain (pirmąją reguliuotojo sukurtą tokio tipo platformą), skirtą startuoliams padėti greičiau ir su mažesnėmis išlaidomis sumanymą paversti gaminiu.

 

Atgal