VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

09.14. Iš egzotinių šalių gauti neužsakytų sėklų siuntiniai kelia pavojų

Pastaruoju metu Europos Sąjungos gyventojai iš trečiųjų šalių paštu ar kitais būdais gauna įvairių rūšių sėklų siuntinių mažose fasuotėse, kurių nėra užsakę. Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (VAT) prašo gyventojų, gavusių tokius siuntinius, nedelsiant pranešti apie tai.

Sėklos dažniausiai atkeliauja iš Kinijos, Singapūro, Taivano, Vanuatu ir Malaizijos. Nėra žinomi šių sėklų siuntėjai, kokios tai sėklos bei kokiu tikslu jos siunčiamos. Fasuotėse randama ne tik skirtingų rūšių sėklų, bet ir augalų bei žemių likučių, negyvų vabzdžių lervų ir grybelinių ligų požymių.

Europos Komisija įspėja, kad tokia nežinomos kilmės ir neatitinkanti augalų sveikatingumo reikalavimų bei fitosanitariškai nepatikrinta sėkla yra tiesioginė priežastis, lemianti invazinių rūšių, naujų augalų ligų ir piktžolių išplitimą aplinkoje, todėl kelia didelį pavojų.

Lietuvos gyventojai, netikėtai gavę sėklų siuntinius, turėtų nedelsiant pranešti apie tai VAT ar jos regioniniam skyriui, o nežinomos kilmės sėklų siuntinius sunaikinti (geriausia – sudeginti), kad jos nepatektų į aplinką.

VAT informuoja, kad galutinis naudotojas iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežtos / atsisiųstos paštu ar per kurjerių tarnybas sėklos negali tiekti rinkai, mainytis ar perduoti tretiesiems asmenims. Jau nuo 2019 m. gruodžio mėnesio visus augalus, taip pat ir augalų sėklas iš trečiųjų šalių yra draudžiama įvežti į Lietuvą ir Europos Sąjungą be fitosanitarinių sertifikatų. Juos išduoda oficiali šalies siuntėjos institucija, kuri atsako už augalų sveikatingumą. Norint apsidrausti ir įsitikinti, kad sėklos siunta turės reikiamus dokumentus (t. y. fitosanitarinį sertifikatą), reikėtų produkcijos pardavėjui priminti, kad siuntą turi lydėti fitosanitarinis sertifikatas.

Atgal