VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

09.03. Vyriausybė pritarė Nairobio sutarties dėl olimpinio simbolio apsaugos ratifikavimui

Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui ratifikuoti Nairobio sutartį dėl olimpinio simbolio apsaugos. Ją ratifikavus bus užtikrinta bendra olimpinės nuosavybės teisinė apsauga Lietuvoje.

Olimpinėje chartijoje nurodyta, kad olimpinė nuosavybė yra olimpinis simbolis – penki sunerti vienodo dydžio olimpiniai žiedai, taip pat vėliava, devizas, pavadinimai, ženklai, emblemos, ugnis ir deglas, muzikiniai, garso ir vaizdo kūriniai, kiti kūrybiniai darbai ar dirbiniai, kuriuos olimpinėms žaidynėms užsako Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK), Nacionaliniai olimpiniai komitetai ar Olimpinių žaidynių organizaciniai komitetai. TOK priklauso visos teisės į olimpinę nuosavybę, įskaitant jos naudojimą pelno siekimo, komerciniais ar reklamos tikslais.

 

Dabartinis Lietuvos teisinis reglamentavimas tiesiogiai neapibrėžia olimpinės nuosavybės, kuri naudojama juridinių asmenų pavadinimuose, tiek komercinių, tiek ne pelno siekiančių subjektų ar projektų logotipuose, šūkiuose, reklamose. Toks olimpinės nuosavybės naudojimas komercinėje veikloje ypač suaktyvėja artėjant Olimpinėms žaidynėms ir jų metu. Iš dalies olimpinio simbolio teisinė apsauga galima per prekių ženklų teisinę apsaugą TOK vardu registruotų prekių ženklų pagrindu, tačiau ji neužtikrina olimpinio simbolio apsaugos visais atvejais.

 

Šiuo metu prie Nairobio sutarties dėl olimpinio simbolio apsaugos, pasirašytos 1981 m., yra prisijungusios 52 valstybės, iš kurių – 13 Europos Sąjungos valstybių narių. Nairobio sutartį administruoja Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO). 

 

Nairobio sutartis Lietuvoje įsigalios Seimui priėmus įstatymą dėl jos ratifikavimo.

 

 

Atgal