VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.14. Virusas vėl rodo dantis

Česlovs Iškauskas

 

Praėjęs savaitgalis mus išgasdino: COVID-19 sugrįžta. Keletą dienų infekcijos atvejų skaičius laikėsi virš 20, kol galų gale driokstelėjo – 37! Mušami visi pokarantininiai rekordai. Virusas persimetė į aukščiausią valdžios ešeloną, ir visa Prezidentūra su šalies vadovu bei jo šeima buvo priversta izoliuotis, bet pirmadienį atnaujino darbą. Operos ir baleto teatras taip pat uždarytas, o numatyta sezono pradžia bei visos premjeros atidedamos. Pedagogai ir moksleiviai sumišę: kaip reiks mokytis nuo rugsėjo 1-osios?

Ar išmokome pamokas?

Valdžios kritikai griežia dantį: o štai Premjero ir A. Verygos joks šėtonas neima. Ministras, pailsėjęs Latvijoje, jau lyg ir grįžo į darbą, bet ministerijoje pasirodo tik penktadieniais. Tai suerzino G. Nausėdą. Juo labiau, kad STT apklausia keletą pareigūnų dėl neskaidraus testų pirkimo, o viceministrė net nušalinta nuo pareigų. Ją atleido pats A. Veryga, kuris vienok visaip gina savo pavaldinę, nors ministras sau atsakomybės neprisiima…

Šis „šokis aplink garo katilą“ (pagal estų rašytojo Matso Trato romaną „Šokis aplink garo katilą“) gal nebūtų toks intriguojantis, jei ne už dviejų mėnesių vyksiantys Seimo rinkimai. „Valstiečiai“ reitinguose sėkmingai vejasi konservatorius, ir dabar stengiasi trūks pliš neužleisti pozicijų. Atrodo, kad į šį šokį įsijungė ir Prezidentas, gal kiek dirbtinai rodantis savo aktyvumą ir pataikaujantis valdančiųjų kritikams.

Tačiau iš tikrųjų žmonėms rūpi ne reitingai. Nauja koronaviruso banga (o juk mes perspėjome, kad atsipalaiduoti per anksti!) parodė, kad visuomenė labai patikli valdžios sprendimams ir, atlaisvinus draudimų varžtus, puolė gyventi taip kaip prieš pandemiją. Jeigu infekcijos židinių nuspėti negalėjome, tai leidimai išvykti į užsienį ir nekontroliuojamai grįžti sudavė kitu lazdos galu: padaugėjo įvežtinių užkratų, o kartu – ir nenustatytos kilmės infekuotųjų…

Kas dabar bus? A. Veryga neslepia, kad yra svarstomi ir kiti ribojimai dėl koronaviruso situacijos suvaldymo, išbandyti karantino metu. Jau šį trečiadienį Vyriausybė svarstys, kaip viruso plitimo problemas spręsti konkrečiose savivaldybėse, ar riboti darbo laiką, ar privalomai dėvėti kaukes bei apsaugines pirštines viešose vietose, ar gražinti kitus draudimus. Manoma neskelbti tų priemonių visai šaliai, bet pradėti nuo lokalių teritorijų, nuo savivaldybių. A. Veryga nieko nevyniojo į vatą, pareiškęs, kad „ greitu metu be kaukės išeiti iš namų nepavyks“. „Geriau gal tokia priemonė, kuri komforto neprideda, nes žmonėms ir kvėpuoti sunku, bet gal geriau tai, nei patirti kažkokius ekonominius nuosmukius ir likti be darbų“, – sakė jis.

Neabejoju, kad padaugės ir tokių priemonių kritikų. Jie lyg bičių avilys suūžė, kai Vyriausybė išplėtė sąrašą šalių, iš kurių tautiečiams grįžus nuo pirmadienio būtina 14 dienų saviizoliacija. Visus labai sujaudino į tą sąrašą įtraukus Lenkiją, kurioje infekcija muša visus rekordus. Daugelis užplūdo Suvalkų ir Seinų „Bedrionką“ ir vertė į bagažines visokias, jau pabrangusias lenkiškas prekes. Jie bijo ne tik dviejų savaičių saviizoliacijos, bet ir galimo Varšuvos sprendimo vėl uždaryti sienas…

„Batka“ ir jo moterys

Jau rašiau, kad mėgstu žurnalistines razinas. Taigi, jei branduolinio kuro pakrovimas į Astravos AE reaktorių šypsenos nekelia, tai kitas įvykis – sekmadienį surengtas pirmasis Baltarusijos prezidento rinkimų turas (rašydamas šias eilutes, neabejojau, kad „batka“ juose gaus apie 70 – 75 proc. balsų; pirmadienio rytą paskelbta, kad už A. Lukašenką balsavo apie 80 proc. rinkėjų) – įgavęs pikantišką atsapalvį. Turiu galvoje Rusijos leidinio „Proekt“ ir Baltarusijos opozicinio TV kanalo „Belsat“ tyrimą apie… A. Lukašenkos moteris.

Tyrimas atskleidė, kad 26 – rius metus prezidentu būdamas „batka“ negyvena su savo teisėta žmona 65 – rių Galina Lukašenko – Žalnerovič, kurią vedęs prieš 45 – rius. Moteris nevyko su vyru į Minską, o liko savo gimtajame Ryžkovičių kaime Šklovskio rajone. Tad Baltarusijos prezidentas ėmė neatsispirti visokių foto modelių ir simpatiškų pavaldinių pagundoms.

Laikraštis „Imia“ (išbraukti vertimą) dar 1996 m. rugpjūtį rašė, kad vieną savaitgalį prezidentas tarnybiniu mersedesu pabėgo nuo apsaugos ir nežinia kur bastėsi iki ryto. Jis negalėjo nuslėpti savo ryšių nei su Nadežda Jermakova, nei su Nadežda Kotkovec, nei su Tamara Vinikova, nei su asmenine jo gydytoja Irina Abelskaja. Manoma, kad pastaroji ir yra 16-mečio Nikolajaus – numatomo “batkos” įpėdinio – motina. Jos visos palaipsniui buvo paaukštintos pareigose.

Na, tuo ir apsiribokime. Baltarusiškame torte paprastai razinų nėra perdaug. Diktatorius valdo geležiniu kumščiu ir prieš rinkimus nevengė juo pamojuoti prieš tris žavias opozicijos lyderes. Įprastas „batkos“ smurtas neartimoje politinėje aplinkoje. Bet ar šitą prievartą gudų tauta ilgai kęs?

 

 

Atgal