VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.20. Modernizuojami pagrindiniai Lietuvos ir Baltarusijos kelių transporto vartai

Krovinių vežėjams ir keliaujantiesiems iš Lietuvos į Baltarusiją sienos kirtimas per Medininkų-Kamenyj Log pasienio kontrolės punktą artimiausiais metais turėtų gerokai palengvėti, o eilės, susidarančios prieš šventes – tapti istorija. Pasienio kontrolės punktų direkcijai prie Susisiekimo ministerijos įgyvendinant projektą „Medininkų pasienio kontrolės punkto modernizavimas“ jis bus pertvarkytas taip, kad transporto priemonių pralaidumas padidėtų dvigubai.

Pasikeis neatpažįstamai

Šiuo metu Medininkų-Kamenyj Log pasienio kontrolės punktas (PKP) pajėgus aptarnauti maždaug 3000 transporto priemonių per parą. Vairuotojams reikia kantrybės norint kirsti šį pasienio punktą, kadangi būna dienų, kai ties Medininkų–Kamenyj Log pasienio punktu eilėse jiems tenka laukti ir keliolika valandų. Situacija ypač pablogėja prieš šventes, kuomet transporto srautai ir prekių judėjimas dar labiau išauga.

Projekto metu, atliekant rekonstrukcijos darbus, planuojama punkto pajėgumus išplėsti iki 6000. Geros žinios laukia ir krovinių vežėjų – numatyta, kad sunkiasvorių transportų pralaidumas čia taip pat padidės dvigubai – nuo 1000 iki 2000 krovininių automobilių per parą.

Rengiantis Medininkų pasienio kontrolės punkto rekonstrukcijai ir prieš pradedant įgyvendinti projektą, Pasienio kontrolės punktų direkcija atliko teritorijos detalųjį planavimą: buvo parengti šio punkto plėtros sprendiniai, atliktos reikalingos žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūros.

Projekto metu planuojama įdiegti automatizuoto eismo valdymo, automatinę numerių nuskaitymo ir kitas sistemas, bus įrengtos specialios patalpos ir jose sumontuota pirštų atspaudų bei veido biometrijos skenavimo įranga, dvigubai padaugės darbo vietų tiek pasienio patikrą atliekantiems, tiek Lietuvos muitinės pareigūnams.

Rekonstruojant Medininkų-Kamenyj Log pasienio kontrolės punktą į abi puses bus nutiesta po keturias kelio juostas, dar viena, rezervinė juosta, bus naudojama pagal poreikį. Punktas bus atnaujintas taip, kad vienu metu automobiliai galėtų judėti keturiomis juostomis. Eismo juostų skaičius laipsniškai didinamas prieš įvažiuojant į kontrolės punkto teritoriją ir į ją įvažiavus. PKP bus įrengtas taip, kad atitiktų ES atvykimo ir išvykimo sistemos reikalavimus. Kol vyks rekonstrukcija, atliekant tam tikrus rangos darbus, Medininkų punkto pralaidumas bus mažesnis, todėl dalis automobilių bus nukreipiama į Tverečiaus, Lavoriškių ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktus.

Dėmesys – ir darbuotojų žinioms

Be minėtos rekonstrukcijos, siekiant sustiprinti žmogiškųjų išteklių žinias, pasidalinti gerąja patirtimi kontrolės pasienyje procesų tobulinimui bei infrastruktūros gerinimui, bus organizuojami susitikimai kontrolę PKP vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos pasienio tarnybų pareigūnams. Baltarusijos Respublikos Valstybinis Muitinės komitetas šiame projekte dalyvauja partnerio teisėmis ir prie projekto prisidės gerosios praktikos pavyzdžiais ir įžvalgomis.

Projektas Nr. ENI-LLB-0-250  „Medininkų pasienio kontrolės punkto modernizavimas“ yra finansuojamas 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis. Programos strateginis tikslas yra stiprinti santykius, ugdyti gebėjimus ir dalytis patirtimi tarp Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos žmonių bei organizacijų, įgyvendinant bendrus veiksmus, kurių tikslas – gerinti gyvenimo kokybę pasienio regionuose.

Bendra projekto, kurio metu bus išplatinta kelio atkarpa tarp Medininkų ir Kamennyj Log PKP, vertė – 3 347 181 euras, iš kurių Europos Sąjungos lėšos sudaro 2 500 000 eurų. Projektas pradėtas įgyvendinti 2019 m. rugpjūčio 1 d. Projekto trukmė – 30 mėnesių.

 

Šį straipsnį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Pasienio kontrolės punktų direkcija prie Susisiekimo ministerijos ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad straipsnis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

Atgal