VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.12. Pagarbos bėgimas pažymėtas rekordine dalyvių gausa ir plačia geografija

Sausio 11 d. Vilniuje ypatinga bendrystės ir patriotiškumo dvasia suvienijo tradicinio tarptautinio pagarbos bėgimo „Gyvybės ir mirties keliu" dalyvius, kurių šiemet susirinko rekordinis skaičius - 8 165 dalyviai iš 23 valstybių. Taip pat daugiau nei 800 žmonių dalyvavo analogiškuose bėgimuose 11 pasaulio šalių.

Šiuo renginiu išreiškiama pagarba bei padėka Sausio 13-osios įvykių aukoms – žmonėms, žuvusiems 1991-ųjų sausio 13-osios naktį ir mirusiems nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą. Pagarbą laisvės gynėjams Antakalnio kapinėse atidavė Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, ministerijos, kariuomenės ir sąjungininkų atstovai.

 

„Aš esu labai dėkingas, galėdamas prisijungti prie šio ypatingo renginio, kuris svarbus mūsų drąsiai priimančiajai šaliai. Tai buvo fizinis iššūkis, bet bėgimo priežastis viską atperka," – sakė pagarbos bėgime dalyvavęs NATO priešakinių pajėgų batalione tarnaujantis plk. ltn. Jörg'as Becker iš Vokietijos.

9-ių kilometrų atstumą Vilniaus gatvėmis nuo Antakalnio (Karių kapų g.) iki Karoliniškių (Sausio 13-osios g.) bėgo apie 8 165 įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių, vilniečių ir miesto svečių, kurie taip pagerbė Lietuvos Laisvės gynėjus. Kaip ir kasmet šį maršrutą Vilniaus gatvėmis įveikia įvairių institucijų, organizacijų, švietimo įstaigų ar sporto klubų bėgikai iš Lietuvos ir užsienio. Įsisegę Trispalvę juostelę ar Neužmirštuolės žiedą kartu bėgo kariai, policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, prokurorai, šauliai, skautai, moksleiviai ir studentai, senjorai ir bėgimo mėgėjai, kai kurie į draugiją pasiimdami ir keturkojus bėgikus.

Alfredo Pliadžio nuotr.

Tarp bėgančiųjų buvo galima sutikti ir gausų būrį Jungtinių Amerikos Valstijų (toliau – JAV) ambasados Lietuvoje darbuotojų ir šalyje dislokuoto bataliono karius, NATO Priešakinių pajėgų batalione tarnaujančių karių iš kelių Europos valstybių.

Pirmiesiems atbėgusiems bėgimo dalyviams atminimo medalius įteikė ir pasveikino Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Lietuvos kariuomenei gausiausiai atstovavo Sausumos pajėgos - bėgime dalyvavo daugiau nei 3 tūkst. karių. Po bėgimo tradiciškai "Geležinės valios" statulėle buvo apdovanoti geriausius fizinio pasirengimo rezultatus savo amžiaus grupėse pasiekę Sausumos pajėgų kariai.

"Per 30 metų mūsų kariuomenė sparčiai patobulėjo. Turime naują, modernią ginkluotę ir techniką, tačiau, svarbiausia, turime stiprius ir motyvuotus karius", - sakė Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Raimundas Vaikšnoras.

Pagarbos bėgimą organizavo Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomene kartu su Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacija (toliau - LBMA). Taip pat prie šio renginio prisidėjo Lietuvos Respublikos Seimas, Švietimo mokslo ir sporto ministerija, Kultūros ministerija, AB Lietuvos radijo ir televizijos centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Tautinis Olimpinis komitetas, Vilniaus apskrities policija ir Viešoji įstaiga „LKA Keliautojų klubas".

LBMA informuoja, kad negavusieji atminimo medalių, gali kreiptis interneto svetainėje www.lbma.lt nurodytais kontaktais ir bus suderintas jų perdavimas.

Taip pat dar virš 800 bėgikų prisijungė prie šios atminimo akcijos ir bėgo 11-oje pasaulio šalių: Afganistane, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Malyje, Nyderlanduose, Suomijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir siekiant apginti pasirinktą Laisvės kelią Sausio 13-ąją žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Stasys Mačiulskas, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus.

 

Atgal