VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

12.31.Vyriausybė pritarė nacionaliniam kovos su klimato kaita planui

Gruodžio 30 d. Vyriausybė pritarė atnaujintam Nacionaliniam energetikos ir klimato srities veiksmų (NEKS) 2021-2030 m. planui. Jame numatyti artimiausio dešimtmečio Lietuvos veiksmai kovojant su klimato kaita. Šis planas bus pateiktas Europos Komisijai, kuri iki 2020 m. birželio turėtų įvertinti nacionalinius planus.

NEKS plane numatytos svarbiausios kryptys mažinant poveikį klimatui. Tai priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimas, energijos vartojimo efektyvumas, energetinis saugumas, energijos vidaus rinkos vystymas ir mokslinių tyrimų plėtra bei inovacijų kūrimas.

Visoms ES šalims yra nustatyti konkretūs rodikliai, atsižvelgus į energetikos, ekonomikos ir gamtos sąlygų situaciją. Lietuva iki 2030 m. turi pasiekti, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijos sumažėtų 9 proc. (palyginti su 2005 m.), bent 1,5 karto (palyginti su 2017 m.) sumažinti energijos vartojimo intensyvumą, iki 45 proc. padidinti atsinaujinančių energijos išteklių dalį visoje energetikoje.

Įgyvendinus visas NEKS plano numatytas priemones, iki 2030 m. Lietuvos transporto sektoriuje ŠESD emisijos sumažės 8,1 proc., žemės ūkyje – 9,1 proc., pramonėje – 9,8 proc., o atliekų sektoriuje – net 52,4 proc.

Lietuva pirminį NEKS plano projektą Europos Komisijai pateikė 2018 m. gruodžio 14 d., pirmąsias viešąsias konsultacijas organizavo nuo 2018 m. gruodžio iki 2019 m. gegužės. Sulaukus EK rekomendacijų ir visuomenės pasiūlymų, vyko intensyvūs NEKS plano koregavimo ir papildomos politikos modeliavimo darbai. Š. m. lapkričio 13 d. Vyriausybė pritarė NEKS plano projektui, ir jis vėl buvo derinamas su visuomene.

Viešosios konsultacijos metu pastabas pateikė daugiau nei 30 organizacijų ir piliečių. Po išsamių ir intensyvių diskusijų su visuomene ir suinteresuotomis pusėmis planas buvo papildytas alternatyvios politikos priemonėmis, kurios prisidėtų prie klimato kaitos mažinimo. Tarp jų: įpareigojimai viešajam sektoriui plėsti žaliuosius pirkimus, įskaitant žaliosios energijos vartojimą, siekis iki 2030 m. atsisakyti anglies ir naftos produktų vartojimo šildymo sektoriuje, naujos priemonės dėl alternatyvių degalų naudojimo.

Su viešosios konsultacijos renginių įrašais ir iš visuomenės gautais pasiūlymais susipažinti galima čia https://epilietis.lrv.lt/lt/konsultacijos/viesoji-konsultacija-del-nacionalinio-energetikos-ir-klimato-srities-veiksmu-plano

 

Atgal