VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

12.04. Stebuklais garsėjantis Šv. Antano Paduviečio paveikslas restauruotas ir grąžintas Telšių katedrai

Šią savaitę Telšių katedrai po beveik metus trukusių restauravimo darbų buvo grąžintas Šv. Antano Paduviečio paveikslas. Nuo 2019 metų pradžios šiais darbais rūpinosi Lietuvos nacionalinio muziejaus Restauravimo centras.

Restauruojant paveikslą muziejaus Restauravimo centro tyrimų laboratorijoje, taip pat bendradarbiaujant su MB „Meno kūrinių tyrimai“ ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos ir medžiagų inžinerijos katedra buvo atlikta nemažai paties paveikslo ir jo aptaisų tyrimų. Jie leido nustatyti tapybos sluoksnių ir metalų sudėtį, tapybos techniką, išaiškinti ankstesnius paveikslo restauravimo darbus.

Restauruotas paveikslas. Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotrauka

Paveikslo fragmentas demontavus aptaisus (prieš restauravimą). Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotrauka

„Pamatėme, jog iki šiol paveikslas buvo ne kartą restauruotas – kelis kartus pertapytas, pakeista jo kompozicija, gerokai pakitęs paveikslo koloritas. Tiesa, tikroji paveikslo būklė paaiškėjo tik demontavus aptaisus – po jais slypėjęs niekada anksčiau nerestauruotas tapybos sluoksnis buvo kritinės būklės: dažai trapūs, atstoję nuo metalinio pagrindo, sutrupėję į smulkias detales“, – pasakoja Lietuvos nacionalinio muziejaus Restauravimo centro vadovė Vita Blažiūnienė.

Paveikslas tapytas netradicine technika – aliejiniais dažais ant kaltinės vario skardos, puoštas prabangiais auksuoto sidabro aptaisais. Paveikslo autorius ir kilmė nežinoma, tačiau tyrimų metu nustatyta, kad aptaisais paveikslas galėjo būti puoštas kiek vėliau, nei buvo nutapytas.

„Per beveik metus trukusį restauravimo procesą buvo stabilizuota paveikslo būklė ir grąžintas estetinis vaizdas: sutvirtinta tapyba, pašalinti kai kurie užtapymai, atkurta dalis paveikslo užrašų. Paveikslo aptaisai buvo nuvalyti ir padengti apsaugine danga, taip pat buvo atkurtos trūkstamos detalės“, – vardija V. Blažiūnienė.

Šis XVIII a. viduryje nutapytas paveikslas yra centrinė Telšių katedros (statytos 1761–1791 m.) didžiojo Šv. Antano altoriaus dalis. Stebuklais garsėjantis Šv. Antano Paduviečio paveikslas yra žinomas ir gerbiamas ne tik Žemaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje.

Paveikslo kairiajame šone matomas aptaisų fundatoriaus Mykolo Gorskio herbas, pagamintas iš paauksuoto sidabro plokštelės, o atvaizdo apačioje – auksuoto sidabro plokštelė su įrašu lenkų kalba: „Garbingasis Mykolas Gorskis, Žemaičių kaštelionas, Viekšnių ir Užvenčio seniūnas, šį Šv. Antano paveikslą Telšių bernardinų šventovei padengė auksu ir sidabru kaip auką 1775 metais, o užsakymą atliko auksakalys Juozapas Štapeleris iš Laižuvos.“

Restauruoti akivaizdžiai blogos būklės paveikslą buvo nuspręsta šių metų pradžioje, vykdant Telšių katedros antro aukšto ir didžiojo Šv. Antano altoriaus restauravimo darbus. Paveikslas tuomet buvo iškeltas ir atgabentas į Lietuvos nacionalinio muziejaus Restauravimo centrą. Paveikslą restauravo šio centro vadovė, molbertinės tapybos restauratorė Vita Blažiūnienė, o aptaisus – metalo restauratorė Oksana Čepeliuk.

Telšių katedros atnaujinimo darbų užbaigimo iškilmės vyks gruodžio 15 dieną. Jų metu tikintieji didžiajame altoriuje jau galės išvysti ir restauruotą Šv. Antano Paduviečio paveikslą.

Lietuvos nacionalinio muziejaus informacija

Atgal