VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

11.11. Apie pėsčiųjų žygį "Aukštaitijos keliais”

Raimundas Kaminskas

2019 m. lapkričio 9 d. Kupiškio raj. žygeivių klubas „X kilometras“ organizavo pėsčiųjų žygį "Aukštaitijos keliais”. Žygis prasidėjo nuo Kupiškio raj. savivaldybės kultūros centro Subačiaus padalinio.  Žygio maršrutai buvo įdomūs  tiek istorijos, kultūros entuziastams, tiek gamtos mėgėjams. Žygio tikslas buvo ugdyti jaunimo pilietiškumą, kelti sąmoningumą; Skiepyti meilę ir pilietinę pareigą Tėvynei; Įtraukti į šį žygį kuo daugiau Lietuvos piliečių, svečių iš užsienio bei jaunimo organizacijų; Puoselėjant istoriją ugdyti jaunimo patriotinę sąmonę; Skatinti keliauti mėgstančių žmonių vienijimąsi, bendravimą ir pažintis; Propaguoti keliavimą pėsčiomis kaip aktyvią, kultūringą ir aplinką tausojančią laisvalaikio praleidimo formą, užtikrinti prasmingą ir turiningą laisvalaikio praleidimą; Tobulinti asmens fizinį ir psichologinį pasirengimą; Supažindinti su Aukštaitijos kraštu, jo kultūra, gamtos paminklais.

Subačius – miestas Kupiškio raj., 14 km į pietvakarius nuo Kupiškio,  dešiniajame Viešintos  upės krante. Subačius yra seniūnijos centras, kuriame stovi medinė Subačiaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, kurią 1937-1939 m.  . statė kun. P. Mikalajūnas.  Į šios bažnyčios pamatus buvo įmūrytas iš Tiltagalių  atvežtas akmuo su „žmogaus pėda“. Miestelyje yra Subačiaus gimnazija, biblioteka, paštas. Didžiausia įmonė – šalia Kunčių  kaimo veikianti Subačiaus kuro bazė, sovietmečiu buvusi įslaptinta ir vadinta sąlyginio „Gintaro“ kombinato vardu.
Anksčiau gyvenvietė vadinta Subačiaus geležinkelio stotimi – pats miestelis Subačius yra už 4 km į pietryčius ir dabar vadinamas Senuoju Subačiumi. Miestelyje iki 1940 m. veikė malūnas, lentpjūvė, elektros stotis ir didelę apyvartą turėjęs didmenų sandėlis.
Ačiū Virginijui ir Egidijui Štankeliams už puikų renginį. 

 

Atgal