VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

10.17.Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės derybininkai pasiekė susitarimą dėl šalies išstojimo iš ES detalių

Tai dar nėra pabaiga - susitarimą turės patvirtinti britų parlamentas, o ten nestokojama aistrų, - tačiau padarytas ryškus žingsnis siekiant išvengti tiek proceso atidėjimo (dabartinė data - spalio 31 d.), tiek rizikos išstoti pačiomis griežčiausiomis sąlygomis ("be susitarimo").

--
Iš vakarykščio posto apie detales:

Kas pasikeitė? Svarbu suprasti, jog Brexit šalininkams labai svarbu du dalykai: turėti nepriklausomą prekybos politiką (šiuo metu ES su trečiosiomis šalimis, pvz., Japonija, derasi kaip vienetas), nes iš tokių susitarimų pasiekiama potenciali nauda buvo vienas referendumo šalininkų argumentų ("mes susiderėsime geriau, nei ES"); išvengti, jog Šiaurės Airijos ir Airijos pasienyje neiškiltų pasienio kontrolės punktai, mat išstojus iš bendrijos ŠA automatiškai nebebus vieningoje rinkoje, o Airijoje joje liks.

Linas Kojala

Atrodytų, įmanoma patenkinti tik vieną iš šių sąlygų, nes abi kartu viena kitai prieštarauja (jei britai turi atskirą prekybos politiką, kaip gali nebūti sienos?) Stebuklingos formulės, dėl kurios deramasi, tiksliai nežinome, bet ji skamba maždaug taip: teisiškai Šiaurės Airija išliks priklausoma nuo visos Jungtinės Karalystės muitų politikos. Bet praktiškai bent kurį laiką derinsis prie ES standartų tam, kad pasienyje su Airija neiškiltų kliūtis.

Taigi, vienokių ar kitokių patikrų tikrai reikės, tik jos bus ne tarp ŠA ir Airijos, bet tarp Šiaurės Airijos ir Jungtinės Karalystės (Airijos jūroje). Tai gąsdina kai kuriuos ŠA politikus (įskaitant Boriso Johnsono koalicijos partnerius), kurie bijo, kad dėl to atsiras vidinė valstybės skirtis (ir galbūt atgims kalbos apie Airijų susijungimą, dėl kurio liejosi kraujas). Johnsonas ramina, jog to tikrai nebus, ir paskatinimui ketina kolegas iš Šiaurės Airijos palepinti investicijomis iš bendro biudžeto.

Premjeras nelabai turi išeičių, nes, jei susitarimas nebus pasiektas, įstatymas jį įpareigoja prašyti pratęsti išstojimo terminą iš spalio 31 d. vėlesniam laikotarpiui. O jis juk žadėjo, kad to nebus...

Jei parašai bus sudėti, žinoma, epopėja nesibaigs. Susitarimą dar turės patvirtinti Jungtinės Karalystės parlamentas, kurame netrūks improvizacijų (yra ketinančių siūlyti pritarti susitarimui tik tuo atveju, jei automatiškai dėl jo turės būti surengtas ir referendumas). Bet horizonte aiškumo šiek tiek daugiau, nei anksčiau.

P.S. britai išstodami vis tiek sumokės apie 40 mlrd svarų padengdami ankstesnius įsipareigojimus ES.

 

Atgal