VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.22.Vėlinės, galų gale, paskelbtos ne darbo diena

Rugpjūčio 20 d. Seimas priėmė Darbo kodekso pataisas, kuriomis nutarta nuo 2020 m. lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną, įtraukti į švenčių sąrašą ir ją paskelbti ne darbo diena. Už naujas teisės akto nuostatas balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 24 Seimo narių.

Vėlinių ir kai kurių kitų tradicinių švenčių pripažinimo nedaro arba atmintinomis dienomis jau daugelį metų siekė Seimo ir Vyriausybės eksperto ir patarėjo pareigas etninės kultūros valstybinės globos ir politikos klausimais einanti Etninės kultūros globos taryba (EKGT).

EKGT pirmininkė Dalia Urbanavičienė sakė, kad EKGT jau nuo 2010 m. siekia, kad Vėlinėms (lapkričio 2 d.) būtų suteiktas švenčių dienos statusas. Seimo nariai, atsižvelgę į šį EKGT siūlymą, ne kartą buvo pateikę Seimui svarstyti šį klausimą, tačiau jis nuolat sulaukdavo pasipriešinimo iš Vyriausybės.

2010 m. EKGT siūlymui paskelbti laisvadieniais Vėlines (lapkričio 2) ir Kūčias palaikyti buvo paskelbta ir visuomeninė peticiją „Dėl vėlinių ir kūčių paskelbimo švenčių dienomis“ internete.  Šia peticija tuomet pasirašė 34 949 žmonės. Kūčios tuomet buvo pripažintos nedarbo diena, o Vėlinės – ne.

„Vėlinės lietuviams nuo seniausių laikų yra labai svarbi mirusiųjų pagerbimo diena, švenčiama lapkričio 2 d. /…/ Vėlinių negali pakeisti atneštinį pavadinimą įgavusi Visų šventųjų šventė, švenčiama lapkričio 1 d. Istorinių šaltinių duomenimis, mūsų protėviai švęsdavę Vėlines (arba joms analogišką mirusiųjų pagerbimo šventę Ilges) bent porą savaičių. Ir šiais laikais žmonės kapus lanko ne tik lapkričio 1-ąją, bet ir lapkričio 2-ąją, dažnas vyksta į atkampiausias Lietuvos vietas pagerbti savo artimųjų kapų ir susitikti su giminėmis“ – rašoma 2010 m. paskelbtoje peticijoje.  

EKGT ekspertų nuomone, Vėlinių paskelbimas nedarbo diena sudarys palankesnes sąlygas Lietuvos žmonėms toliau puoselėti mūsų kultūrai išskirtines mirusiųjų pagerbimo tradicijas ir užtikrinti Lietuvos įsipareigojimą įgyvendinti UNESCO  Nematerialaus kultūros paveldo konvenciją, kurią Lietuva ratifikavo dar 2006 metais.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra paskelbta 13 valstybės švenčių, dalis jų švenčiamos sekmadieniais.

Atgal