VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.01. Tinkamiausią atliekų sutvarkymo būdą siūlomą nurodyti gaminio pakuotėje

Tinkamiausią atliekų sutvarkymo būdą siūlomą nurodyti gaminio pakuotėje

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos siūlymui nustatyti savanorišką pakuočių ženklinimą, nurodant pakuotėms pagaminti naudotų medžiagų rūšis ir tinkamiausią pakuočių atliekų sutvarkymo būdą.

„Žiedinės ekonomikos principai užima vis svarbesnę vietą vartotojų sąmonėje, todėl toks ženklinimas gali tapti dar vienu iš kriterijų įmonėms išsiskirti rinkoje, o gyventojams – gauti jiems naudingą informaciją, paskatinančią atsakingai rūšiuoti. Be to, šiuo pakeitimu bus suderintos Lietuvos nacionalinės teisės nuostatos su Europos Sąjungos teisės aktų nuostatomis“, – teigia Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė.

Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimu taip pat numatoma, kad gamintojai ir importuotojai (arba juos atstovaujančios organizacijos) be nurodyto ženklinimo papildomai gali savo gaminių pakuotes žymėti kitais, pačių pasirinktais ženklais, nusakančiais dalyvavimą atitinkamoje organizacijoje ar pakuočių atliekų tvarkymo sistemoje.

Kaip rodo atliekų tvarkytojų praktika, tinkamam pakuočių atliekų sutvarkymui didesnę įtaką daro gamintojo ir importuotojo informacija, pateikiama ant gaminio pakuotės, apie tokios pakuotės rūšiavimo ir tvarkymo galimybes.

Be to, pakuotės medžiagos nurodymas ant pakuotės yra tik dalis visos informavimo sistemos. Pareiga informuoti visuomenę pakuočių atliekų tvarkymo klausimais (apie netinkamo pakuočių atliekų tvarkymo žalą aplinkai ir žmonių sveikatai, pakuočių atliekų tvarkymo galimybes ir pan.) gamintojams ir importuotojams yra nustatyta kituose Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo skirsniuose.

Atgal