VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

Kitu kampu. Mobiliuosius ūkininkų turgelius skriaudžia didieji prekybos centrai

Dainius Ručinskas

LŽS narys
Jau taip gyvenime būna – jei esi galingesnis,
tai mažesnį už save tiesiog maga nuskriausti, parodyti jam tam tikrą vietą.
Antai, prieš keletą mėnesių Vyriausybė parengė kovos su kainomis ir smulkaus verslo skatinimo planą. Jame žadama mažinti prekybos tinklų pelningumą, įvairiomis mokestinėmis lengvatomis skatinti prekybą turgeliuose.
Tačiau, kaip teigia agrarinis laikraštis „Ūkininko patarėjas”, dar baigiantis sausiui ne vienas ūkininkas, savo ūkio produkcija prekiaujantis šalia didžiųjų prekybos centrų, sulaukė pranešimų, jog sutartis dėl vietos nuomos nutraukiama.
Lietuvoje ne tik didmiesčiuose, bet ir rajonų centruose populiarūs mobilieji ūkininkų turgeliai. Vartotojai gauna maisto produktus tiesiai iš gamintojo rankų. Tai palanku ir pirkėjui, ir pardavėjui – trumpoji maisto grandinė veikia. Prieš dešimtmetį įsikūrusio žemės ūkio kooperatyvo „Lietuvos ūkio kokybė” veikloje dalyvauja daugiau nei 400 ūkininkų, savo produkciją (pieną, mėsą, daržoves, vaisius, duoną, medų) tiekiančių didmiesčių gyventojams.

 Pixabay.com
Kaip sako kooperatyvo direktoriaus pavaduotoja Vilma Eimutienė, Vilniuje penkias dienas per savaitę veikia 24 mobilieji turgeliai, Kaune- 14, Klaipėdoje - 4, Šiauliuose- 2.
Vyriausybei vis dar ruošiant kovos su prekybos tinklais ir
smulkaus verslo skatinimo planą, turguje dirbantys ūkininkai sako, kad jei žadamos priemonės bus įgyvendintos, tai palengvins jų dalią, nes šiandien išlikti tampa vis sunkiau. Kainų politiką diktuoja didieji prekybos tinklai.
Dėl kylančios konkurencijos kai kurie prekybos centrai pareiškia nutraukiantys sutartis prekiauti išnuomotose vietose. Žurnalistų pakalbinti Kauno turgavietėse mobiliųjų parduotuvėlių darbuotojai vieningai tvirtino, kad didieji prekybos centrai žlugdo turgaus prekeivius. Jie turi kvalifikuotus rinkodaros specialistus, kurie modeliuoja įvairias nuolaidų akcijas ir traukia žmones pas save.
ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė” direktoriaus pavaduotojos V.Eimutienės, ne vienus metus stebinčios mobiliųjų turgelių ir prekybos centrų konkurenciją teigimu, galima sakyti, jog produktų kainos labai panašios. Produktų pasirinkimą lemia vartotojo požiūris: rinktis pigų maistą prekybos centre ar šiek tiek brangesnį, bet garantuotos kokybės ūkininkų turgelyje.
Turgaus prekeiviai sako, kad dabar prekybos centrai dygsta viena po kito, turgavietės tuštėja. Jaunimui kaimiški maisto produktai nėra pirmo būtinumo prekė, jie renkasi greitąjį maistą... Beje, ekonomistai sako, kad populiarės turgavietės, kuriose bus prekiaujama tik Lietuvos ūkininkų išauginta produkcija. Miestiečiams ypač patinka rupi juoda naminė duona, tikru kadagio dūmu kvepiančios dešrelės, tikras medus.
Kai kurios rajonų savivaldybės sudaro sąlygas kartą ar kelis per savaitę ūkininkams savo ūkių produkcija prekiauti atitinkamose miestų erdvėse. Taip pat į kai kuriuos prekybos tinklus pagal sudarytas sutartis tiekiama produkcija su ženklu „Linkėjimai iš kaimo”.

 

Atgal