VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.01.Miestas sėkmingas tiek, kiek laimingi jame gyvenantys žmonės

„Lietuvos aido“ vyr. redaktorės Rasos Pilvelytės Čemeškienės  interviu su kandidatu į Vilniaus merus Artūru Zuoku

Kodėl siekiate vėl vadovauti Vilniui, juk, matyt, bus įvairių insinuacijų, praeities šmėklų traukimo? Ar esate pasirengęs atkirsti priešininkų atakas?

Artūras Zuokas

Dirbti Vilniui ir vilniečiams man visada buvo didelė garbė ir atsakomybė. Baigęs kadenciją palikau Vilnių, pasirengusį didžiuliam šuoliui į priekį ir 100 miestui svarbių projektų, kurie taip ir nebuvo įgyvendinti. Pavyzdžiui, modernus viso miesto gatvių ir kiemų apšvietimas jau turėjo būti baigtas, Misionierių sodai džiuginti vilniečius, rekonstruota, o ne šiek tiek paremontuota Neries krantinė.

Deja, Vilnius šiandien - kaip didelis laivas jūroje be krypties ir tikslų, todėl mes visi drauge turime nuspręsti, į kurią pusę jis plauks. Vilniaus strateginis planas Vilnius 2001-2020 artėja prie pabaigos, vėluoja Vilniaus bendrojo miesto plano parengimas ir tvirtinimas, todėl miestas neturi nei plano, nei strategijos ateičiai. Be esminių miesto strateginių dokumentų miestas negali kryptingai vystytis ir aš jaučiu atsakomybę už Vilniaus ateitį.

 

Būdamas meru, Jūs pirmasis dėjote pastangas keisti Vilnių. Kokios Jūsų vizijos dabar?

 

Buvome užsibrėžę, kad Vilnius būtų modernus savo sprendimais, kad ne tik žengtume su technologijomis koja kojon, bet ir matytume ateitį. Jeigu perkame naujus autobusus – tai ne dyzelinius, ką miestas padarė dabar, o elektrinius, kurie neteršia oro, kuriuo mes kvėpuojame. Tačiau noriu, kad vilniečiai gyventų ne tik moderniame mieste, bet ir būtų jame laimingi. Juk miestas sėkmingas tiek, kiek laimingi yra jame gyvenantys žmonės. Miesto vadovas, priimdamas kiekvieną sprendimą, pirmiausia turėtų sau atsakyti: ar tai padarys vilniečius laimingesniais?

 

Pirmas paminėjote nemokamo transporto galimybę vilniečiams, lankėtės Taline. Kokios jūsų mintys dėl šios idėjos?

 

Net 87 proc. vilniečių jau yra už nemokamą viešąjį transportą, ir tai dar didesnė paskata siekti, kad turėtume nemokamą, kokybišką viešąjį transportą, daugiau juo besinaudojančių žmonių, o kartu - mažesnes spūstis, mažesnę oro taršą, triukšmą ir didesnį gyventojų mobilumą. Taline nemokamas viešasis transportas jau šešeri metai ir šis pavyzdys parodė, kad tai įmanoma. Dažnai kyla klausimas – o kas už tai mokės? Viešasis transportas ir taip didžiąja dalimi išlaikomas savivaldybės. Tačiau gyventojai, kurie deklaruos savo gyvenamąją vietą Vilniuje, sumokės daugiau mokesčių į biudžetą.

 

Taline beveik kiekviename rajone veikia stadionai, baseinai. Vilniuje kol kas yra tik mažas stadionėlis it provincijos miestelyje, nė vieno baseino. Ar ketinate pakeisti šią situaciją ir pradėti reanimuoti sveikatingumo padėtį sostinėje?

 

Viena mano idėjų – dar keturi nauji centrai, tokie kaip Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, skirtinguose Vilniaus rajonuose: su baseinais, sporto salėmis, lavinimo būreliais, kad vaikams ir suaugusiems būtų arčiau namų ir nereikėtų laukti eilėse, kad galėtum juos lankyti. Susitinku su sporto bendruomenėmis, turime idėjų, kaip atgaivinti įvairias sporto šakas, padaryti jas labiau prieinamas. Planuose – futbolo stadionai, ledo arena, irklavimo bazė, krepšinio aikštelės.

 

Dar viena opa - Operos ir Baleto teatras ir teritorijos aplinka. Palyginti su Talinu, mūsų pastatas aptriušęs, šaligatvių plytelės sutrupėjusios, fontanas neveikia, nėra žalumos. Ar galima ką nors pakeisti? Juk kažkodėl Talinas randa pinigų, o Vilnius - ne. Taline jau visi ėmė kalbėti rusiškai pajutę naudą iš turizmo.

 

Dar mano kadencijos metu buvo parengtas projektas ir šalia Operos ir baleto teatro turėjo būti pastatyta dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Visos parkavimo vietos buvo suplanuotos po žeme, o toje vietoje, kur dabar statomi automobiliai, turėjo būti sutvarkytos naujos viešosios erdvės, pastatytas viešbutis, Operos ir baleto teatro repeticijų salė, kurios labai reikia, ir, be abejo, fontanas. Taip pat turėjo būti rekonstruota ir sankryža prie Žaliojo tilto. Deja, projektas padėtas į stalčių.

 

Kaip žinia, Vilnius jau seniai virto tik paslaugų teikimo miestu. Ar nevertėtų mėginti kažkokią pramonę vystyti, atnaujinti Jūsų idėją dėl Mokslo slėnio Saulėtekyje?

 

Saulėtekio slėnio vystymo projektas turi būti tęsiamas. Netaršios pramonės vystymui labiausiai tinka Naujoji Vilnia, kuri turi tam reikiamą infrastruktūrą. Tačiau Vilniaus valdžia turėjo būti aktyvesnė ir kartu su Ūkio ministerija skirti daugiau dėmesio jos vystymui.

 

Kokios Jūsų pagrindinės linijos, kurios padėtų aplenkti ir nugalėti priešininkus?

 

Esu įsitikinęs, kad laimi geros idėjos ir nuoširdumas.

 

Dėkoju už pokalbį.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš kandidato į Vilniaus m. merus Artūro Zuoko rinkiminės sąskaitos

Atgal