VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

11 22. Pats laikas Kauno politikams pasirūpinti vargstančiais miestiečiais

Vytautas Paliukaitis

Dailininkas, menotyrininkas

Kaune pietinė Nemuno pakrantė tvarkoma pagal išmintingai parengtus projektus. Europos Sąjungos parama padėjo mums pasivyti ir urbanistiniu požiūriu pralenkti net analogiškus milijoninės Rygos poreikius. Kelionių albumuose per daugelį metų nupiešiau šių dviejų miestų pietinėse pusėse iškilusių pastatų vaizdus.

Du dešimtmečius periodiškai lankausi „laikinosios sostinės“ Piliakalnio gatvėje, kur gyvena giminaičiai, stebiu čia sparčiai pertvarkomus, pritaikomus naujai paskirčiai pramoninius kompleksus. Kalbėdamasis su šios vietovės gyventojais, įsitikinau, kad jie jaučiasi nuskriausti vienu požiūriu –kai tenka per lietų ir pūgą laukti į centro važiuojančio 24-o maršruto autobuso Piliakalnio stotelėje, ten neįmanoma stovėti: sąnarius tiesiog košia upės drėgme dvelkiantis vėjas.

Jei autobusas vėluoja, ar dėl kliūčių iš viso reisas praleidžiamas, vyresniojo amžiaus keleiviai „prisiglaudžia“ po gretimo penkiaaukščio namo laiptinės stogeliu. Saugodamiesi nedorų piliečių, laiptinės gyventojai lauko duris pavertė neįveikiamomis, kitaip tariant, šarvuotomis. Bet jiems, o ir mums būna nejauku, kai staigiai pravėrę šias duris, pamatę būrelį 70-80-mečių, stačiai paklausia: „Kas čia per susirinkimas?”

Kiek kartų esu čia laukiantiems kauniečiams pataręs surinkti artimiausių namų gyventojų tūkstantį parašų su prašymu pastatyti transporto laukimo paviljoną, bet jie ir taip prispausti mokesčių, kamuojami ligų, vien tik dejuoja ir jau prarado viltį, kad jų dalią kas nors galėtų palengvinti. „Aš esu vilnietis, negalėčiau vaikščioti po butus – nepažįstamiems jie durų neatvers“, - bandžiau paaiškinti gatvės gyventojams. Šią užduotį geriausiai atliktų senbuviai, o aš... pabandysiu iškelti viešumon, gal jautresnieji Kauno valdininkai sureaguos? Su kokia pagarba ir padėka minėtų miesto savivaldybės transporto skyriaus vadovus keleiviai, jeigu prieš Šv. Kalėdas išvystų paviljoną!..

Sostinėje, kur vadovai labiau rūpinasi žmogumi, tokie reikalai sutvarkomi per porą valandų.

Belieka tikėtis, kad šios mintys bus apsvarstytos atitinkamų tarnybų, ir reikalai pajudės.

Atgal