VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

04 30. Protingo sprendimo nereikėtų atšaukti

Algirdas Berkevičius

Pasiekė žinia, jog ketinama atšaukti sprendimą apie keleivių įlaipinimą į troleibusus ir autobusus tik pro priekines duris. Manau, kad tai būtų ne tik neprotinga, bet ir žalinga mūsų žmonėms, Vilniaus miesto gyventojams, ir, ko gero, ne tik jiems. Ir štai kodėl.

Praeitų metų vasarą turėjau iš Santariškių klinikų autobusu važiuoti miesto centro link. Stotelėje autobuso laukė daug įvairaus amžiaus žmonių. Atvažiavus autobusui ir atsidarius visoms durims, pirmiausia į autobuso vidų įsiveržė didelis būrys jaunų žmonių, kurie iškart užėmė visas sėdimas vietas. Tik po jų į autobusą sulipo ligoti ir garbaus amžiaus žmonės, kuriems autobuse liko tik stovimos vietos. Pajudėjus autobusui, pasigirdo transliuojamas siūlymas užleisti vietas garbaus amžiaus žmonėms ir mamoms su mažais vaikais, tačiau jaunimas garsiai šnekučiavosi, tarytum visiškai negirdėjo ne kartą perduodamo kreipimosi. Pasidomėjau, kas tai per jaunimas? Sužinojau, kad tai mediciną studijuojantis jaunimas, būsimieji mūsų gydytojai. Tuomet pagalvojau, kad būsimų medikų mokymo programose matomai nėra numatyti tokie dalykai, kaip žmogaus atjauta, pagarba ir pagalba vyresnio amžiaus žmogui.

Įvedus įlipimo tik pro priekines duris tvarką, viskas pasikeitė. Žmonės pro priekines duris vorele, vienas paskui kitą lipa tvarkingai ir nemačiau nė vieno atvejo, kad kas nors būtų nustumtas ar apeitas.

Teiginys, kad kitose šalyse yra įlipama pro visas duris, manau, yra nepagrįstas tikrove, nes visur vienodai stengiamasi kovoti su tais, kas nori važiuoti be bilieto. Be to, mažiau reikėtų dairytis į kitas šalis, iš kurių Lietuvon skverbiasi tiek daug įvairiausios bjaurasties.

Atgal