VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

08 08. Dėl ES finansuojamų mokslinių tyrimų kruiziniai laivai bus saugesni

Spręsdami, kaip praleisti vasaros atostogas, daug europiečių pasirenka kruizą arba į norimą vietą vyksta keltu. Labai svarbus keleivinės laivybos aspektas yra sauga. Atlikus ES finansuojamus mokslinius tyrimus, ateityje evakuacija iš didelių keleivinių laivų galėtų būti dar sklandesnė ir saugesnė. ES finansuojami mokslininkai taip pat padeda projektuoti stabilesnius kruizinius laivus ir keltus.

Iš trejų metų projekto LYNCEUS, kuris bus baigtas 2015 m. pradžioje, matyti, kaip mažai energijos naudojančios belaidės technologijos gali padėti nustatyti žmonių buvimo vietą laivuose suteikdamos esminės informacijos evakuacijos atvejais ir pagerinti paiešką bei gelbėjimą už borto. Siekiama iš esmės pakeisti dabartinę ekstremaliųjų situacijų valdymo ir evakuacijos iš laivų praktiką.

Vykdant projektą GOALDS, baigtą 2012 m., sukurti nauji didelių kruizinių laivų projektai. Tokie laivai būtų saugesni jiems susidūrus su kitu laivu arba užplaukus ant seklumos. Perprojektavus laivus tikimybė, kad užplaukę ant seklumos arba susidūrę su kitu laivu jie atsilaikys, būtų iki 20 % didesnė. Šie rezultatai buvo pateikti Tarptautinei jūrų organizacijai, kad būtų gerinami kruizinių laivų saugos standartai ir skaičiavimai. Projektas GOALDS yra ES finansuojamų mokslinių tyrimų, kuriais siekiama gerinti jūrų laivybos saugą, dalis.

Atgal