VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 18. Teismas atsisakė pripažinti ir leisti vykdyti su "Gazprom” susijusį arbitražo sprendimą

Marijona Slavinskienė

Lietuvos apeliacinis teismas atsisakė pripažinti ir leisti vykdyti šių metų liepos pabaigos Švedijos karalystės Stokholmo prekybos rūmų arbitražo instituto (Arbitražo institutas) sprendimą. Arbitražo institutas apribojo Lietuvos valstybės teisnumą, teisę kreiptis į teismą bei paneigė nacionalinio teismo kompetenciją spręsti dėl savo kompetencijos.
Tokio turinio Arbitražo instituto sprendimas nesuderinamas nei su Niujorko konvencijos nuostatomis, nei su Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintu ir į Civilinio proceso kodeksą perkeltu teismų nepriklausomumo principu.
Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, arbitražas išsprendė klausimą, kuris buvo Vilniaus apygardos teismo (VAT) kompetencijoje. Ir arbitražas, ir teismas yra įgalioti spręsti dėl ginčo arbitruotinumo, tačiau vienu metu negalimi du procesai (arbitražo ir teismo) dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu.
Lietuvos valstybė į VAT kreipėsi anksčiau, negu OAO „Gazprom" - į arbitražą. Aptartos aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad Arbitražo institutas neturėjo imtis spręsti klausimo, kuris jau buvo iškeltas ir nagrinėjamas Vilniaus apygardos teisme, o spręsdamas šį klausimą Arbitražo institutas nesilaikė Niujorko konvencijos nuostatų, ir tai yra pagrindas atsisakyti pripažinti aptariamą sprendimą.
Lietuvos valstybė praėjusių metų kovą kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą (VAT) su ieškiniu AB „Lietuvos dujos", prašė pradėti šio juridinio asmens veiklos tyrimą, užtikrinti laikiną įmonės valdymą ir įpareigoti „Lietuvos dujas" atlikti tam tikrus konkrečius su gamtinių dujų pirkimu susijusius veiksmus (pvz., derybos, informacijos paskelbimas, procedūrų nustatymas ir pan.). Po pusmečio buvo pateiktas patikslintas ieškinys dėl leidimo taikyti papildomas poveikio priemones siekiant užtikrinti tinkamą AB „Lietuvos dujos" veiklą.
Praėjusių metų rugpjūtį OAO „Gazprom" Arbitražo institutui pateikė ieškinį Lietuvos valstybės vardu veikiančiai Lietuvos energetikos ministerijai ir nurodė, kad kreipimasis su ieškiniu į bendrosios kompetencijos teismą pažeidžia „Lietuvos dujų" akcininkų (Valstybės turto fondo, OAO „Gazprom" ir „Ruhrgas") susitarimą dėl arbitražinės išlygos. „Gazprom" prašė Arbitražo instituto įpareigoti Energetikos ministeriją nutraukti VAT pradėtą bylos svarstymą.
Arbitražo institutas šių metų liepą konstatavo, kad Energetikos ministerijos inicijuotas ieškinys iš dalies pažeidė minėtą akcininkų arbitražinį susitarimą ir nurodė atsisakyti dalies reikalavimų (įpareigoti AB „Lietuvos dujas" pradėti sąžiningas derybas su OAO „Gazprom" dėl sąžiningos ir teisingos dujų įsigijimo kainos bei pateikti bendrovės valdybai dokumentus apie šias derybas). OAO „Gazprom savo kreipimesi į Lietuvos apeliacinį teismą prašė pripažinti ir leisti vykdyti šį Arbitražo instituto sprendimą, o Energetikos ministerija - atsisakyti pripažinti ir leisti vykdyti.

Atgal