VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

10 17. Didžioji Britanija Jungtinėms Valstijoms neišduos kaltinamo programišiaus

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorė Teresa Mei (Theresa May) antradienį sakė, kad britas programišius, kurį JAV kaltina padarius daugiau nei 700 tūkst. dolerių žalos JAV kariuomenės sistemoms, nebus išduotas JAV, nes yra labai didelė tikimybė, kad tuomet jis nusižudytų.

Geris Maklintonas (Gary McKinnon) jau septynerius metus kovoja prieš ekstradiciją JAV. Didžiosios Britanijos policija jį sulaikė 2005 metais. Jei JAV teismas jį pripažintų kaltu, jam grėstų laisvės atėmimo bausmė iki 60 metų. JAV prokuroras teigia, kad įtariamasis įvykdė "didžiausią visų laikų įsilaužimą į kariuomenės kompiuterius". G. Maklintonas, kuriam dabar 46-eri, prisipažįsta įsilaužęs į Pentagono ir NASA kompiuterius ir tvirtina ten ieškojęs įrodymų, kad egzistuoja neatpažinti skraidantys objektai (NSO).

Anksčiau G. Maklintonas dirbo kompiuterių sistemų administratoriumi. Jis turi Aspergerio sindromą (autistinis vystymosi sutrikimas) ir serga depresija.

"Priėjau išvadą, kad išdavus G. Maklintoną kiltų tokia didelė rizika, kad jis nutrauks savo gyvenimą, jog jo ekstradicija yra nesuderinama su G. Maklintono žmogaus teisėmis, - parlamentui sakė T. Mei. - Todėl atsiėmiau įsakymą išduoti G. Maklintoną".

Pasak JAV teisingumo departamento atstovės, šalies vyriausybė šiuo sprendimu nusivylė, "ypač turint omenyje ankstesnius Jungtinės Karalystės teismų ir vidaus reikalų sekretorių sprendimus, kad jis turėtų būti teisiamas Jungtinėse Valstijose".

G. Maklintono byla yra viena iš labiausiai pagarsėjusių ekstradicijos bylų Didžiojoje Britanijoje. Aktyvistai teigia, kad byla parodė, kokia nesubalansuota yra Didžiosios Britanijos ir JAV ekstradicijos sutartis. Teigiama, kad britą įtariamąjį išsiųsti į JAV yra paprasčiau nei įtariamą amerikietį išduoti Didžiajai Britanijai.

Atgal