VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

10 02. Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Ernst & Young" atlikto „Snoro" audito

Zigmas Dumčius

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl audito įmonės UAB „Ernst & Young Baltic" tarnybos pareigų neatlikimo/
Tyrimas pradėtas išnagrinėjus ir įvertinus „Ernst & Young Baltic" auditorių pateiktą AB banko „Snoras" 2010 metų ataskaitą, kuri parengta nesurinkus pakankamų įrodymų audito metu nustatytoms rizikoms sumažinti iki priimtinai žemo lygio, ataskaitoje padaryti ir kiti reikšmingi banko "Snoras" 2010 metų audito trūkumai.
Ikiteisminį tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdyba.
Audito ir apskaitos tarnyba dar šių metų birželio pabaigoje paskelbė savo ekspertų išvadas, kad 2010 metų "Snoro" finansinių ataskaitų auditą atlikusi žinoma bendrovė "Ernst & Young Baltic" dirbo tik banko, bet ne jo klientų naudai. Nors nuo Audito ir apskaitos tarnybos ekspertų išvadų pateikimo jau praėjo daugiau nei du mėnesiai, kaltu buvo pripažintas ir nubaustas vien pats auditorius Ramūnas Bartašius. Rugpjūčio pabaigoje Lietuvos auditorių rūmai panaikino jo auditoriaus pažymėjimą, t.y. nušalino nuo tokios veiklos.
"Mūsų tarnyba nustatė, kad "Snorą" auditavusi "Ernst & Young Baltic" nesilaikė vieno iš pagrindinių audito darbo kriterijų - skepticizmo principo, taip pat neatliko visų tarptautinių audito standartų numatomų procedūrų, - sakė Audito ir apskaitos tarnybos direktorius Audrius Linartas. - Ekspertų nuomone, "Snoro" audito išvada buvo klaidinga, tad kartu buvo klaidinami ir šio banko klientai. Auditorius privalėjo iki galo patikrinti visus "Snoro" sandorius, skeptiškiau vertinti banko pateikiamą informaciją, tikrinti, ar ji yra pagrįsta ir teisinga".
Audito ir apskaitos tarnybos pateiktos išvados, "Snoro" indėlininkų ir kreditorių asociacijos vadovo Dano Arlausko teigimu, yra pagrindas Lietuvos institucijoms rengti ieškinius bendrovei "Ernst & Young Baltic" ir taip susigrąžinti bent dalį prarastų pinigų.

Atgal