VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

11.02. Už neturtinę žalą bus galima reikalauti iki 5 mln. eurų

Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja nauja tvarka, kai už neturtinę žalą bus galima reikalauti iki 5 mln. eurų.

Seimo patvirtintomis Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pataisomis panaikinta 5 tūkst. eurų neturtinės žalos riba, tai yra numatoma, kad draudimo suma yra iki 5 mln. eurų dėl žalos asmeniui, įskaitant ir neturtinę žalą. Tokiu būdu nacionalinės teisės nuostatos suderinamos su Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimais.

Be to, Finansų ministerija dėl infliacijos Vyriausybei siūlo nuo kitų metų patikslinti transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sumas ir su tuo susijusias transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo nuostatas.

Indeksuojami transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sumų dydžiai: suma dėl žalos asmeniui, pagal nutarimo projektą, kyla nuo 5 000 000 eurų iki 5 210 000 eurų, suma dėl žalos turtui kyla nuo 1 000 000 eurų iki 1 050 000 eurų. Sumos didinamos atsižvelgiant į infliaciją ir apskaičiuojamos pagal Europos vartotojų kainų indeksą, teigia Finansų ministerija. Šie dydžiai įsigaliotų nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

Atgal