VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

10.27. Viešuosiuose pirkimuose pirmenybę siūloma teikti didesnes algas mokančioms įmonėms

Seimui siūloma priimti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriose siūloma pirmenybę teikti tiems paslaugų ar prekių tiekėjams, kurie viešųjų pirkimų pasiūlyme numatytų ir užtikrintų darbuotojams didesnį nei minimalų atlyginimą.

Tokią įstatymo pataisą kartu su kitais parlamentarais įregistravęs Seimo narys liberalas Jonas Varkalys mano, kad ši idėja leis sumažinti šešėlinę ekonomiką, kelti darbuotojų atlyginimus ir mažinti socialinę atskirtį. 
„Šiandien viešųjų pirkimų dalyviai esą linkę mažinti savo prekių, paslaugų ir darbų kainas dažniausiai ir didžiąja dalimi darbuotojų atlyginimų sąskaita. Esant minimaliam darbo užmokesčiui darbuotojai nėra motyvuojami, o didelio masto projektuose darbuotojai įvertinami minimaliu atlyginimu, tai arba skatina socialinę atskirtį, arba dalis darbo užmokesčio sumokama „vokeliuose", kas sumažina darbuotojams socialines garantijas, valstybei - surinktus mokesčius, o versle sėkmingai klesti šešėlinė ekonomika", - sako J. Varkalys. 
Įstatymo projektu siekiama keisti viešųjų pirkimų reikalavimus, kurie būtų paremti ekonominio naudingumo principu. 
J. Varkalys sako, kad nors viešųjų pirkimų tikslas yra mažiausia kaina, esant tinkamai kokybei, užtikrinti ekonominės veiklos skaidrumą, bet pamirštamas vienas itin svarbus aspektas - žmogiškasis faktorius, kuris šiandien sąlygoja mažą atlyginimą darbuotojams, šešėlio atsiradimą ir darbuotojų socialinę atskirtį. 
„Girdime, kad ekonomika auga, valstybė surenka perteklinį biudžetą, bet žmonių kišenės tik bliūkšta", - pridūrė parlamentaras J. Varkalys. 
Atsižvelgiant į tai, siūloma viešųjų pirkimų pasiūlyme nurodyti darbuotojų atlyginimus ir suteikti pirmenybę laimėti toms konkurse dalyvaujančioms įmonėms, kurios nurodė sąlyginai teisingą ir didesnį atlyginimą projektą įgyvendinantiems darbuotojams.
Atgal