VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 08. Ukrainos teismų reformai - Lietuvos patirtis

Ukrainoje įgyvendinamą Konstitucinę reformą ir teismų sistemos reformą Prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė su Ukrainos Aukščiausiojo Teismo pirmininku Jaroslavu Romaniuku ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininku Rimvydu Norkumi.
Į Lietuvą atvykę Ukrainos teismų atstovai domisi mūsų šalies teismų sistema, jų veiklos principais ir Lietuvos patirtimi įgyvendinant teismų veiklą gerinančias pertvarkas.
"Lietuva nuėjo sudėtingą kelią skaidrindama teismų sistemą ir keisdama sovietinį požiūrį į teisingumą ir žmogaus teises. Demokratinėje valstybėje teismai turi būti nepriklausomi ir atviri visuomenei. Ukraina eina teisingu keliu ir deda daug pastangų, kad tai pasiektų. Esame visada pasiruošę padėti, o mūsų šalies ekspertai jau dabar prisideda prie Ukrainos teismų reformos įgyvendinimo", - sakė Prezidentė.
Lietuvoje pokyčiai akivaizdūs - šiais metais pasitikėjimas teismais pirmą kartą per du dešimtmečius yra didesnis nei nepasitikėjimas. Gerinant mūsų šalies teismų darbo kokybę pradėti taikyti griežtesni reikalavimai teisėjų atrankai, teismų vadovų korpusas atsinaujino 69 proc., o teisėjų korpusas - 20 proc., už teisėjo vardo pažeminimą atleista 17 teisėjų. Bylos teisėjams pradėtos skirstyti atsitiktine tvarka, kompiuterio programos pagalba, įrašinėjami visi teismo posėdžiai. Tai leido sumažinti teismų subjektyvumą ir galimybes korupcijai. Pagal civilinių bylų nagrinėjimo terminus ir atvirumą visuomenei Lietuvos teismai yra vieni pirmaujančių ES.
Pasak Prezidentės, Ukrainoje vykdoma teismų reforma pagerins šalies žmonių teisių apsaugą, mažins išsikerojusią korupciją, užtikrins didesnį gyventojų pasitikėjimą teismais, padidins teisėjų nepriklausomumą.
Lietuvos atstovai kartu su kitų ES šalių ekspertais padeda Ukrainai įgyvendinti ne tik teismų, bet ir kitas reformas. Lietuvos specialistai dirba Ukrainos Vyriausybėje, specialiose paramos Ukrainai darbo grupėse, verslo priežiūros srityje, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijose, ES delegacijoje Ukrainoje. Lietuvos atstovas dirba ir specialiai suformuotoje Ukrainos Konstitucinėje komisijoje, kuri siūlo pakeitimus šalies Konstitucijai.
Teismų reforma yra šiuo metu Ukrainoje vykdomos konstitucinės reformos dalis. Konstitucinė reforma apima teismų pertvarką, žmogaus teisių padėties ir Ukrainos vietos savivaldos veiklos gerinimą, taip pat efektyvią valdžios decentralizaciją. Dar pernai priimtas svarbus Prokuratūros įstatymas, kuris buvo įvardijamas kaip esminis reformuojant Ukrainos teisinę sistemą. Šių metų rudenį Ukrainoje prasidėjo didžiausias kada nors istorijoje vykęs prokuratūros atnaujinimas.

Atgal