VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09.04. Proletarskaja 133

LŽS narys Alfonsas Kairys

Šį adresą žino kiekvienas lietuvis, gyvenantis  Karaliaučiuje. Ir ne lietuvis, kuris nori sužinoti, kuo ir kaip gyvena Lietuva, kuris norėtų apsilankyti gintariniame krašte.

Tačiau rečiau kas žino, kad čia, Lietuvos Respublikos generaliniame konsulate, veikia lituanistinė mokykla. Mokykla, į kurią šeštadieniais ir sekmadieniais renkasi vaikai, paaugliai ir gerokai ūgtelėję. Kas savaitę juos pasitinka mokytoja Laima Meščeriakova, kažkada tolimame Rusijos mieste Vladivostoke įsteigusi lietuvių draugiją  ir pakrikštijusi ją  vardu „Gintaras“, vėliau persikėlusia į Karaliaučių ir čia vadovavusia lietuviams. 

Šįmet, pasak Laimos, norinčių lankyti mokyklą susidarys net  4 grupės: tai daugiau nei 50 žmonių. Amžius? Nuo 5 metų iki 18: daugiausiai tai mišrių šeimų nariai.

 

Ko mokomasi mokykloje? Mokomasi Lietuvos: jos kalbos, istorijos,  kultūros, papročių, daug sužinoma apie mūsų valstybines, tautines bei religines šventes ir kaip jos minimos, kartą per metus mokiniai kartu su mokytoja, tėvais išvyksta į Lietuvą, kad gyvai pamatytų ją, išgirstų lietuviškai šnekant. Prisimena malonios susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite akimirkos, dar ir dabar akyse tebešmėkščiojantys Valdovų rūmai, Gedimino pilis,  nuostabus senamiestis, Aušros vartai ir daug kas kita, ko atmintis niekada neištrins. 

O rugsėjo 15-ąją susirinkusius į klasę Mokytoja pasitiks, kaip ir visada, pasipuošusi lietuvišku tautiniu kostiumu ir pasisveikinusi: „Laba diena“, pristatys mokymosi programą, kurioje dažnai skambės žodis „LIETUVA“.

Atgal