VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04.13. Lietuvos romai mini savo dieną

Alfonsas Kairys

 

Balandžio 6 d. Seimo Spaudos konferencijų salė priėmė romų atstovus, atvykusius į Tarptautinės romų dienos minėjimą. Renginio dalyvius pasveikino Seimo narys Kęstutis Masiulis, Tautinių mažumų departamento direktorė dr. Vida Montvydaitė, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvikas.

Kalbėta apie romų padėtį Lietuvoje ir Europoje, gvildentos jų integravimo į visuomeninį gyvenimą problemos. Pasidžiaugta tuo, ką pavyko romų bendruomenei nuveikti per praėjusius, 2017 -uosius metus.

Dalyviai ir svečiai galėjo apžiūrėti parodą „Momento homo est“. Joje - romų bendruomenės gyvenimo, buities vaizdai.

Nenumaldomai artėjo balandžio 8-oji - Tarptautinė romų diena. Ją nuo 1990 metų mini 5 ar ir daugiau milijonų viso pasaulio romų.

Vilniuje išradingai ir linksmai ji pradėta prie Jaunimo teatro.

Nepakartojamas balsingas romų dainas, šokius, besiplaikstančius, spalvingus romių sijonus ir kūnų graciją, vyrų - savo vertės suvokimą - lydėjo Lietuvos, Europos, romų bendruomenės vėliavos, gausiai susirinkusieji žiūrovai: lietuviai, rusai, lenkai, baltarusiai, kiti, t.y. visas gražus Vilniaus (ir ne tik jo!) tautinių mažumų būrys. Rotušės aikštėje surengtas koncertas (vėliau pakartotas Pilies gatvėje bei prie Katedros), supažindino ne tik eisenos dalyvius, bet ir užsienio turistus, prisėdusius kavos puodelio atvirose kavinių erdvėse su Tarptautine romų diena.

Iš eiseną lydėjusio mikroautobuso pasakojama romų gyvenimo istorija, jų nūdiena, minimi projektai, kuriuos romų susivienijimai vykdo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Primenama, kad šios eitynės skirtos Tarptautinei romų dienai - balandžio 8 - paminėti. Ir tai visos „kelionės“ metu kartu su temperamentingais romų šokiais ir ugningomis dainomis. O Rotušės aikštėje skambėjusius arijos iš Žoržo Bize operos „Karmen“ žodžius („Karmen, tu dievo dovana, /Artima ir taip tolima, / Karmen, tik man esi skirta, /Žavinga ir mylima“) lydėjo rankų judesiai: aukštyn pakeltos rankos - žvilgsnis į saulę, į save ir į kaimyną pasuktos - meilė vienas kitam... Pasakiškas reginys!

Žirgai, karietos ir muzika, muzika, muzika... Iki Katedros aikštės ... O ten - romų vaišės. Romų meniu gausybė valgių: tiršta raugintų kopūstų sriuba su mėsa, čigonų mazūras, žuvies, cukinijų gaminiai, „tušinė“ (troškinys), „savijako“ (saldus pyragas su daug ingredientų), paprikašas ir t.t.

Šį kartą minią susirinkusiųjų romai vaišino guliašu. Jį pagaminti, pasak vienos šeimininkės, reikėjo net 8 val. Įsivaizduokim tokį didelį puodą visiems eisenos dalyviams, prie jų prisijungusiems turistams. Ir visiems užteko!

„Štai kokie mes esame - vaišingi, geranoriški, linksmi ir norime, kad jūs mus tokius pažintumėte“ - lyg sakyte sakė vaišingosios šeimininkės, kviesdamos į koncertą

Sausakimšoje muzikinio teatro „Legendos klubas“ salėje koncertavo ansamblis Sare Roma (Lietuva), Srupina Imperio (Slovakija), Ame Roma (Latvija), Rakija Klezmer orkestar (Lietuva), Marius Jampolskis, Radži, Konsuela, Dainius Palivonas, Flamenko šokių studija „Tientos“, Rytietiškų šokių studija „Sultana“ ir kiti. Gyvo garso koncertas pavadintas „AV BAXTALO!“ („BŪK LAIMINGAS“).

Čia, anot „Sare roma“ dainininko ir šventės organizatoriaus Ištvano Kvik, galėjai pajausti romų dvasią, prisiliesti prie romų kalbos, muzikos, temperamento... 

Šventinio renginio rėmėjai: Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, projektas „Dirbkime kartu su romais – naujos darbo galimybės ir iššūkiai“, finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Projekto partneriai – VšĮ Romų visuomenės centras (vykdytojas), Lietuvos romų bendruomenė, Lietuvos čigonų bendrija „Čigonų laužas“, Lietuvos čigonų bendrijos „Čigonų laužas“ Šalčininkų skyrius, VšĮ Romų integracijos namai, VšĮ Romų integracijos centras, Panevėžio vaikų dienos užimtumo centras.

 

Atgal