VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

05.13. Užsienio lituanistinės mokyklos „Draugystės tiltą“ šiemet statys Hamburge

Šiemet birželio 9-11 dienomis pirmą kartą Europos lituanistinių mokyklų sąskrydžio „Draugystės tiltas“ vėliava plevėsuos Vokietijos mieste Hamburge. Į uostamiestį renginio dalyviai sugužės iš 11 šalių – Islandijos, Norvegijos, Švedijos, Airijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Austrijos, Šveicarijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Turkijos, o taip pat ir iš Vokietijos.

Kai prieš 12 metų Švedijos lietuviai nusprendė suburti į vieną vietą šalyje įsikūrusias lituanistines mokyklas, jų mokytojus, vaikus ir jų tėvus, nesitikėjo, kad vieną dieną renginys išaugs į sąskrydį, kuris ties tiltus per Europą ir sieks net kitą Atlanto pusę. Šis renginys gavo „Draugystės tilto“ vardą ir pradėjo keliauti iš vienos šalies į kitą. Ten, kur įsikūrę lietuviai ir lituanistinės mokyklos.

Kasmet apie 200 dalyvių sulaukiantis renginys šįkart pagarbą atiduos lietuviškam tautiniam kostiumui. Vaikai ir suaugusieji mokysis gaminti ranges, pirštus miklins pindami ir vydami tautinę juostą, matuosis ir demonstruos tautinius kostiumus. Tėvai ir lituanistinių mokyklų mokytojai dalyvaus praktiniame seminare „Ugdymas per žaidimus ir šokius“, diskutuos su svečiais iš Lietuvos apie tautinio identiteto išsaugojimą svečioje šalyje.

 Rengėjų nuotr.

Saugoti savo tradicijas, puoselėti gimtąją kalbą ir lietuvybę, dalintis patirtimi – dėl šių priežasčių nuo 2005 metų renkasi lietuviai į šį unikalų renginį. Jau ketvirtą kartą „Draugystės tilte“ dalyvaus Jurgita Milerienė iš Islandijos, vadovaujanti lituanistinei mokyklai „Trys spalvos“. Pernai šį renginį parvežė į Reikjaviką, o šiemet kartu su šeima į sąskrydį atvyksta vėl kaip dalyvė.

„Kasmet susipažįstu su naujais žmonėmis, kuriems svarbu išsaugoti lietuvių kalbą, išmokstu vis kažką naujo, aptariu iškilusias problemas, parsivežu naujų idėjų“, pasakoja moteris ir šypsodamasi priduria: „Draugystės tilto“ virusu užkrėčiau ir visą savo šeimą – tris vaikus ir vyrą“. Vaikams, gyvenantiems skirtingose šalyse, „Draugystės tiltas“ taip pat puiki galimybė bendrauti lietuviškai ir susirasti naujų draugų, kuriuos jungia bendras bruožas – lietuvybė.

 

Atgal