VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

02 16. Tarp valstybės pagerbtųjų - ir Š. Peresas, ir Š. Sauka

Vasario 16-osios - Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga - Valstybės ordinais ir medaliais už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo beveik keturias dešimtis Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių. Tarp jų - ir buvęs Izraelio prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Šimonas Peresas (Shimon Peres), ir tapytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Sauka.
Izraelio Valstybės IX Prezidentas, taikos Artimuosiuose Rytuose skleidėjas, aktyvus Lietuvos ir Izraelio partnerystės puoselėtojas Š. Peresas apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi.
Lietuvos valstybės atkūrimo dieną nepamiršti ir aukšti NATO bei JAV gynybos pareigūnai. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi apdovanoti NATO Sąjungininkų pajėgų ir JAV pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, generolas Filipas Brydlavas (Philip Breedlove), JAV Sausumos pajėgų Europoje vadas, generolas leitenantas Frederikas Hodžesas (Frederick Hodges), o ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžiumi - NATO Jungtinių pajėgų vadavietės Briunsume vadas, generolas Hansas-Lotaras Domriozas (Hans-Lothar Domroese).
Neliko nepastebėtos ir nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės Jungtinėse Tautose, kurių Saugumo Tarybos nenuolatine nare buvo Lietuva, Raimondos Murmokaitės pastangos. Diplomatė, kaip aktyvi tarptautinės taikos ir saugumo stiprintoja bei Lietuvos nacionalinių interesų puoselėtoja, apdovanota Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi.
Prezidentė Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžių įteikė neginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyviams - pogrindinio leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos" bendradarbei ir platintojai Onai Šarkauskaitei bei politiniam kaliniui Romui Žemaičiui.
"Savo darbais jūs šlovinate valstybę, kuri jums yra brangi, kuri yra tikslas ir vertybė. Jums Lietuva visada išliks Tėvynė, valstybė, kuri padeda, kuri gelbsti, kuria galima didžiuotis", - sveikinimo kalboje pabrėžė Prezidentė.
Pasak valstybės vadovės, artėjame prie mūsų valstybės šimtmečio, iš kurio beveik 50 metų buvome nelaisvi. Dabarties politiniame kontekste ir vėl aplink girdima įvairių grėsmių. Tarp mūsų yra nemažai žmonių, kurie prieš 25 metus matė, ką reiškia agresoriaus grasinimai. Todėl mums visiems - ir vyresniems, ir jaunesniems - svarbiausia yra Lietuvos laisvė.
Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžiumi apdovanotas Lietuvos tapytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Sauka. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi taip pat apdovanoti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Gražina Daunoravičienė, rašytojas Herkus Kunčius, Danijos kino prodiuseris, Lietuvos dokumentinio kino skleidėjas Europoje Tju Stynas Miuleris (Tue Steenas Mulleris), Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prūsevičienė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Ainė Ramonaitė, dailininkas Raimondas Savickas, istorikė Aldona Vladislava Vasiliauskienė, bendrovės „Thermo Fisher Scientific Baltics" generalinis direktorius Algimantas Markauskas.
Šalies vadovė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu apdovanojo ilgametę Lietuvos televizijos naujienų žurnalistę ir šalies nepriklausomybės puoselėtoją Eglę Bučelytę, Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" medaliu - Rasą Dičpetrienę, visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus" vadovę, „Vaikų linijos" ir „Jaunimo linijos" vadovus Robertą Povilaitį ir Paulių Skruibį, žurnalistą ir laidos „Rusų gatvė" autorių Olegą Kurdiukovą.
Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi buvo apdovanoti Nacionalinio vėžio instituto Onkochirurgijos centro Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas profesorius Valerijus Ostapenko bei Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro Kaulų čiulpų transplantacijos skyriaus vedėjas Igoris Trociukas.
„Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi" už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones, nepaisant pavojaus savo gyvybei apdovanoti trys asmenys. Šis apdovanojimas atiteko Prienų rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus pareigūnui Vaidui Miliauskui, kuris praėjusių metų liepos 15 dieną išgelbėjo Nemune skendusį vyriškį.
Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga pagerbti ir pernai, rugsėjo 12 dieną, per gaisrą tris judėjimo negalią turinčias moteris išgelbėję pagėgiškiai Darius Vykertas ir Haroldas Žymantas.

Atgal