VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

2023.11.21. J. Šiugždinienė siūlo kreiptis į Valstybės kontrolę: prašo įvertinti, kaip vykdomi įsipareigojimai dėl mokytojų atlyginimų

Seimo narė Jurgita Šiugždinienė pirmadienį įregistravo nutarimo projektą, kuriuo siūlo pavesti Valstybės kontrolei atlikti auditą, įvertinant, ar tinkamai vykdomi įsipareigojimai dėl mokytojų darbo užmokesčio. Panašų siūlymą praėjusią savaitę pateikė ir „darbiečiai“ kartu su kitomis opozicinėmis partijomis. Visgi, anot J. Šiugždinienės, jos projekte nurodoma aiškesnė užduotis Valstybės kontrolei.

„Matėme pateiktą opozicijos nutarimo projektą, mums pasirodė, kad pasiūlymas yra labai siaurai suformuluotas. Iš esmės gerai, kad mes analizuojame situaciją, nes tikrai lėšų yra skirta daug – finansavimas švietimui per pastaruosius trejus metus išaugo net 37,6 proc., o palyginti su 2020 m. – 57 proc. Darbo užmokestis per paskutinius tris metus beveik 51 proc.“, – savo registruotą nutarimo projektą pristatė parlamentarė.

 

„Tai tikrai sveikintinas noras yra analizuoti, tačiau siūlymą norėjome praplėsti ir manome, kad nepakanka žinoti atsakymą į klausimą „ar vykdomi įsipareigojimai“ – norisi pamatyti tikrąją sistemos būklę ir turime tikrai gerai įsivertinti visas grandis. Todėl manome, kad tokia užduotis Valstybės kontrolei yra tikslesnė“, – teigė J. Šiugždinienė.

 

Konservatorė siūlo pavesti Valstybės kontrolei iki kitų metų gegužės atlikti auditą, įvertinant, ar savivaldybės yra patvirtinusios efektyvius ugdymo įstaigų tinklo planus ir skiria ugdymo įstaigoms visą joms priklausantį darbo užmokesčio fondą.

 

Taip pat prašoma įvertinti, ar efektyviai naudojamos mokymo lėšos, skiriamos kaip valstybės biudžeto speciali tikslinė dotacija, taip pat ar švietimo įstaiga darbo užmokesčio fondą naudoją taip, kad būtų sudaromos galimybės darbuotojams mokėti didžiausią galimą darbo užmokestį.

 

Darbo partijos frakcijos siūlomame projekte Valstybės kontrolė būtų įpareigojama iki kitų metų vasario 1 dienos atlikti auditą, įvertinant, ar tinkamai yra vykdomi įsipareigojimai dėl mokytojų ir pedagogų darbo užmokesčio ir ar lėšos skiriamos švietimui valstybės biudžete naudojamos racionaliai.

 

Abu siūlymai kreiptis į Valstybės kontrolę dėl švietimo sektoriui skiriamų lėšų panaudojimo bus pateikti Seimui antradienį. Anot konservatorės J. Šiugždinienės, jei abiem projektams bus pritarta, juos bus galima sujungti į vieną.

 

 

Atgal