VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

07.15. VDU „Baltijos vasaros universitete“ – studentai iš 30 pasaulio šalių

Liepos mėnesį į Kauną ir Vilnių tradiciškai sugužės per šimtą studentų iš viso pasaulio, norinčių pagilinti žinias įvairiose srityse arba susipažinti su Lietuva – čia jie ne tik dalyvaus paskaitose ir praktiniuose užsiėmimuose, bet ir leis laiką su lietuvių šeimomis, ragaus lietuviškus patiekalus, dainuos lietuviškas dainas, žiūrės lietuviškus filmus, keliaus po Lietuvą. Šias ir kitas veiklas pasiūlys „Baltijos vasaros universitetas“ (angl. Baltic Summer University) – projektas, kurį organizuoja Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), pripažintas vienu tarptautiškiausių Lietuvoje.

Pagrindinė projekto iniciatyva – jau ne pirmus metus didelio populiarumo sulaukiantys lietuvių kalbos ir kultūros kursai. Mėnesį vyksiančiuose kursuose šiemet dalyvaus beveik šimtas jaunuolių iš daugiau nei 30 šalių – Italijos, D. Britanijos, Irano, Australijos, Indijos, Filipinų, Meksikos, Latvijos, Ukrainos, Sakartvelo, Olandijos, Kinijos ir daugybės kitų.

Į „Baltijos vasaros universitetą“ kasmet atvyksta vis daugiau užsieniečių, norinčių pasitobulinti ir jaučiančių ryšį su Lietuva – jų gretose yra ir lietuvių kilmės dalyvių, kuriems tai yra galimybė atnaujinti ryšį su tėvyne. Anot organizatorių, siekiant stiprinti ryšius su pasauliu, projektas ėmėsi prasmingos misijos – parodyti atvykėliams iš kaimyninių ir tolimų kraštų, kuo mūsų šalis yra graži ir verta dėmesio.

Kaip įprasta, kursuose rinksis ne tik norintieji patyrinėti savo lietuviškas šaknis, tačiau ir kalbos entuziastai, kurių negąsdina sudėtingos lietuvių kalbos pinklės, „Erasmus+“ studentai, Lietuvos Respublikos valstybines stipendijas gavę užsieniečiai, lituanistinių mokyklų užsienyje mokytojai ir kiti.

Kursų metu dalyviai išsamiai susipažins su mūsų šalies kalba, kultūra ir istorija, dalyvaus ekskursijose į Trakus, Vilnių, Anykščius, Pažaislio vienuolyną, mokysis lietuvių liaudies šokių ir dainų, žiūrės geriausius lietuviškus filmus, rengs projektus, skirtus „Atminties vietoms“ Kaune, lankysis įvairiuose muziejuose, VDU Botanikos sode, Kauno bienalėje.

„Baltijos vasaros universitete“ visi norintys galės susipažinti ne tik su Lietuva – čia taip pat rengiami įvairūs specializuoti kursai anglų kalba, kuriuose žinomi akademikai, savo sričių profesionalai ir praktikai dalinsis savo patirtimi. Jau antrą kartą siūlomi molekulinės genetikos bei asmens prekės ženklo kūrimo kursai. Lietuvos ir kitų šalių studentams šie kursai padės gilinti žinias norimose srityse ir tuo pačiu susipažinti su įvairiomis kultūromis, užmegzti naujus ryšius.

Ypatingą keturių savaičių trukmės vasaros stažuočių programą pasiūlys VDU Verslo praktikų centras. Pažangiose praktikos laboratorijose studentai vykdys universiteto partnerių – „Kaunas IN“ ir „Kaunas 2022“ – užduotis. Dalyviai spręs realius iššūkius, su kuriais susiduria įvairios organizacijos, dirbs tarpdisciplininėse komandose, semsis patirties iš mentorių, sužinos kūrybiškų sprendimo būdų ir įgis verslumo įgūdžių.

Iš viso pasaulio atvykę dalyviai „Baltijos vasaros universiteto“ įvairiuose kursuose dalyvaus 2–4 savaites. Šiemet Lietuvių kalbos ir kultūros kursai vyks dviejuose miestuose: nuo liepos 14-osios svečiai iš užsienio buriasi Kaune, o po dviejų savaičių – Vilniuje, VDU Švietimo akademijoje.

Atgal