VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

06.418. Jeilio universiteto Prezidento vizitas Kaune

Šį ketvirtadienį, birželio 20 d., 14 val., Vytauto Didžiojo universiteto Garbės daktaro regalijos bus įteiktos Jeilio universiteto (JAV) Prezidentui, profesoriui Peter Salovey.

Lietuviškų šaknų turintis prof. P. Salovey yra emocinio intelekto tyrimų srities pradininkas, vienas iš emocinio intelekto sistemos kūrėjų. Mokslininkas įkūrė Sveikatos, emocijų ir elgsenos laboratoriją (dab. Emocinio intelekto centrą), dalyvavo Tarpdisciplininių AIDS tyrimų centro, Vėžio prevencijos bei kontrolės tyrimų centro ir kitose veiklose. Jo moksliniai pasiekimai sulaukė aukščiausių įvertinimų: JAV Nacionalinio vėžio instituto, Nacionalinio mokslo fondo ir kitų.

Jeilio universitete mokslininkas dirba jau daugiau nei tris dešimtmečius, o nuo 2013-ųjų – jam vadovauja.

Mokslininkas yra kilęs iš garsios Saloveičikų giminės, kurios atstovai, rabinų dinastijų protėviai, buvo pasklidę po visą LDK teritoriją. Nuo XVIII a. Kaune (dab. Vilijampolėje) ir kituose Lietuvos miestuose Saloveičikai kūrė verslus, aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, prisidėjo prie sinagogų kūrimo. Peter Salovey prosenelio prosenelis buvo Kauno rabinas Jozifas, gyvenęs XVIII a. antrojoje pusėje.

 

Atgal