VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

03 21. Skapiškio mokykla padėkojo Jungtiniams Arabų Emyratams

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2016 m. sausio 28 d. buvo internetiniame portale paskelbtas Socialinis –projektas taikai ir vienybei žemėje „Apkabinkime žemę...“ Projekto instrukcijoje raginta padėkoti toms valstybėms, kurios „kažkada išdrįso pasakyti mūsų šaliai: „Lietuva, mes pripažįstame Tave kaip valstybę ir nuo šiol tu esi pilnateisė narė Pasaulio šalių šeimoje“.

Projekto vykdymo laikas nuo vasario 14 iki kovo 11 dienos. „Apkabinkime žemę“ komandos nariai instrukcijoje ragino pasirinktą dieną pasirūpinus pasirinktos šalies atributika, ją atspindinčiais simboliais (vėliava, herbu, himnu, tautiniais rūbais ir pan.) sustoti į širdelės formos ratą ir taip kaip moka pasakyti AČIŪ tai valstybei.

„Būkime kartu ir te LIETUVOS pažadinta meilės ir dėkingumo banga nusirita per žemę“.

Prašyta nusiųsti padėkos laišką su akcijos nuotraukomis ar video pasirinktos šalies įstaigai, o taip pat ir informaciją apie akcijos „Apkabinkime žemę“ projekto organizatoriams.

Skapiškio pagrindinės mokyklos pedagogai aptaria renginį. Iš kairės: socialinė pedagogė Rita Kiaulėnienė, mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė, pavaduotoja Audrone Liudvinavičienė, mokytoja Nijolė Bagdonavičienė ir mokyklos bibliotekininkė Regina Stonienė. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Skapiškio (Kupiškio r.) pagrindinė mokykla jau daug metų bendrauja su ukrainiečiais, ypač vienuoliais bazilijonais – Rytų (Graikų) apeigų katalikais arba unitais, tad nemaža žino ir apie pačią Ukrainos valstybę. Mokyklos kolektyvas labai norėjo padėkoti Ukrainai ir ukrainiečiams – juk sausio 13-osios įvykių metu, ant namo prieš Seimą stogo pirmoji suplevėsavo ukrainietiška vėliava.

Deja, registruojantis internetu, Ukrainą jau buvo spėjusi pasirinkti kita mokykla, tad Skapiškis užsirašė Jungtinius Arabų Emyratus (JAE). Tai valstybė Artimuosiuose Rytuose pietvakarių Azijoje. Ribojasi su Omanu, Saudo Arabija ir Kataru. Jungtiniai Arabų Emyratai įsikūrę Arabijos dykumoje prie Persijos įlankos. JAE sudaro septynios valstijos, vadinamos emyratais. JAE naftos rezervai yra šešti pagal dydį pasaulyje, ji laikoma viena turtingiausių pasaulio šalių. Valstybinė kalba – arabų, vyraujanti religija – islamas.

Jungtinių Arabų Emyratų vėliava gyvoje mokinių suformuotoje širdyje liudijančioje Lietuvos vėliavą

Atkurtą Lietuvos nepriklausomą valstybę Jungtiniai Arabų Emyratai pripažino 1991 m. rugsėjo 19 d.

Skapiškio mokyklos pedagogai, pasirinkę padėkoti Jungtiniams Arabų Emyratams už Lietuvos valstybės pripažinimą pilnateise Pasaulio šalių šeimos narė ilgai mąstė, kaip paliudyti, kad ši padėka iš Lietuvos, kokius pasirinkti Lietuvą liudijančius simbolius ir kaip juos pateikti.

Kreida išpieštoje širdyje lietuvių kalba didelėmis raidėmis įrašyta „AČIŪ!, AČIŪ!“ Pedagogų išmonės dėka ši širdis sutapatinta su trispalve: mokiniai sudarę gyvą širdies formą sustojo su virš galvų iškeltais raudonos, žalios ir geltonos spalvos popierių lapais.

Mokyklos direktorės Birutės Zaborskienės raginami vaikai kėlė ir leido žemyn spalvotus lapus – rodėsi, kad vėjo gūsio pagauta plazdeno mūsų trispalvė...

Nuotrauka su Jungtinių Arabų Emyratų vėliava ir Lietuvos vėliavos spalvų „gyva širdis“ bus išsiųsta nurodytais adresais.

Atgal