VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

11 24. Lietuvos mokslininkai siekia kurti aukščiausios kokybės mokslo centrą

Lietuvoje siekiama kurti aukščiausio lygio Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų centrą. Tai inicijuoja Kauno technologijos (KTU), Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) bei Vilniaus (VU) universitetai, bendradarbiaudami su Švedijos Lundo universitetu ir Suomijos techninių tyrimų centru.
Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Svetlanos Kauzonienės, Lietuvai būtina išnaudoti Europos Sąjungos (ES) mokslo ir inovacijų programos "Horizontas 2020" teikiamas galimybes ir prisijungti prie tarptautinių aukščiausios kokybės mokslo tinklų.
KTU, LSMU ir VU inicijuotas projektas "Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų ekscelencijos centras (HEALTH-TECH)" pateko tarp 26 ES finansavimą laimėjusių projektų, kurie atrinkti iš 169 paraiškų, dalyvavusių konkurse pagal ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos "Horizontas 2020" priemonę "Komandų kūrimas" (TEAMING).
Projekto partneriai Skandinavijos šalyse - į pasaulio geriausiųjų šimtuką įeinantis Švedijos Lundo universitetas ir didžiausia tarpdisciplininių mokslo tyrimų įstaiga Šiaurės Europoje - Suomijos techninių tyrimų centras (VTT).
Nuo 2015 m. birželio projekto partneriai vykdo pirmąjį projekto etapą, kurio tikslas - sukurti naujo ekscelencijos centro tvarios veiklos modelį ir verslo planą. Įvertinusi pirmojo etapo rezultatus, Europos Komisija (EK) iš 26 projektų atrinks devynis, kuriems skirs finansavimą ekscelencijos centro steigimui.
Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų ekscelencijos centro tikslas - senjorų sveikatingumas ir ligų prevencija. Jį kurdami mokslininkai siekia ne tik užkirsti kelią senatvinėms ligoms bei efektyviau jas gydyti, bet ir pasiūlyti tokį gyvenimo būdą bei priemones, kad brandaus amžiaus sulaukusio žmogaus gyvenimas būtų judrus, sėkmingas ir sveikas.
Kaip teigia Lundo universiteto rektorius Torbjornas fon Šancas (Torbjörn von Schantz), centras taptų puikiu atspirties tašku senėjimo prevencijai ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.
"Džiugu, kad prie jo prisijungusių universitetų mokslininkai efektyviai bendradarbiauja. Tikimybė gauti ES finansavimą ekscelencijos centrui Lietuvoje įsteigti yra labai didelė", - sakė vieno geriausių Europos universitetų vadovas.
Pagal ES mokslinių tyrimų finansavimo programą "Horizontas 2020", EK inicijavo konkursą finansuoti aukšto lygio mokslo centrų kūrimą ar esamų atnaujinimą ES regionuose. Taip siekiama mažinti valstybių narių mokslinių tyrimų kompetencijos skirtumus ir visoje Europoje didinti konkurencingumą bei skatinti ekonomikos augimą.
Pirmame etape EK finansuoja aukšto lygio centrų veiklos plano parengimą bei komandų su aukšto lygio Europos institucijomis formavimą. Antruoju etapu priklausomai nuo centro veiklos plano kokybės ir šalies įsipareigojimų, EK skirs tolesnę finansinę paramą centro kūrimui ar atnaujinimui.

 

 

Atgal