VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

11 17. LSU ir užsienio mokslininkų tyrimas sudomino populiariausią JAV žiniasklaidą

Šį mėnesį viename geriausių pasaulio mokslo žurnalų "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS). kurio citavimo indeksas- 9,674, paskelbtas straipsnis apie dvejus metus trukusius lietuvių, švedų bei Šveicarijos mokslininkų tyrimus.

Kalbama apie tai kad ne itin fiziškai aktyviems, bet norintiems sportuoti bei greitai pagerinti raumenų ištvermę, sustiprinti sveikatą asmenims labai tiktų trumpos, bet intensyvios treniruotės. Tai per mokslinius tyrimus įrodė Lietuvos sporto universiteto Sporto mokslo ir inovacijų instituto mokslininkai su užsienio kolegomis.

Pasak vieno iš straipsnio bendraautorių doc. dr. T. Venckūno, tyrimo rezultatai rodo, kad trumpas didžiausių pastangų fizinis krūvis - 6 serijos po 30 sekundžių važiavimo dviračiu - sukelia didesnius baltymų pokyčius raumenyse nei maratono bėgimas.

„Po trumpo kartotinio didžiausio intensyvumo fizinio darbo raumenys ilgai atsigauna. Tokios treniruotės labai veiksmingos gerinant raumenų ištvermę ir sveikatą. Įdomu tai, kad teigiamas tokių treniruočių poveikis ypač pasireiškia mažai aktyviems, pradedantiems sportuoti žmonėms",- teigė doc. dr. T. Venckūnas.

Anot LSU atstovo Žilvino Snarskio, universitetas kartu su Karolinska instituto (Švedija) bei Lozanos universiteto (Šveicarija) mokslininkais šių tyrimų rezultatus paskelbė straipsnyje„Ryanodine receptor fragmentation and sarcoplasmic reticulum Ca2+ leak after one session of high-intensity interval exercise",. Tai - lig šiol didžiausias LSU atliekamų mokslinių tyrimų įvertinimas.

„Mūsų tyrimų rezultatai sulaukė didelio sporto mokslo specialistų susidomėjimo. Praėjusią savaitę mokslinių duomenų bazėje Researchgate šis straipsnis buvo skaitomiausias iš visų Lietuvos mokslo institucijų publikacijų. Mokslinius tyrimus skelbiančiuose užsienio interneto portaluose jis taip pat buvo ypač skaitomas ir komentuojamas, aptartas ir populiariuose JAV leidiniuose "The Wall Street Journal" ir "Time",- sakė LSU Sporto mokslo ir inovacijų instituto direktorius prof. dr. S. Kamandulis.

Atgal