VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

11 17. Finansavimo sulauks trys nauji bendri Lietuvos, Latvijos ir Taivano mokslininkų projektai

Atrinkti trys nauji bendri Lietuvos, Latvijos ir Taivano mokslininkų projektai, kuriuos šalys finansuos 2016-2018 m. Numatoma įgyvendinti ir ketvirtąjį projektą, jei šalys ras papildomų finansavimo galimybių. Tai nuspręsta trečiadienį Taipėjuje (Taivanas) vykstančiame trišalio Lietuvos, Latvijos ir Taivano bendradarbiavimo mokslo ir technologijų srityje komiteto posėdyje.

Jame Lietuvos delegacijai vadovauja švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

Vizito Taipėjuje metu taip pat tariamasi dėl tolesnių trišalio bendradarbiavimo perspektyvų. Lietuvos ir Latvijos delegacijos atstovai lankosi Taivano mokslo ir technologijų ministerijoje, Taivano mokslų akademijoje, Pramonės technologijų tyrimo institute, Hsin Chu mokslo parke, Nacionaliniame sinchotronų radiacijos tyrimų centre, Nacionalinėje kosmoso organizacijoje, Nacionaliniame gamtos mokslų muziejuje ir Feng Chia universitete.

Nuo 2001 metų kasmet skelbiami konkursai trišalių mokslinių tyrimų projektų įgyvendinimo finansavimui, primenama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime. Projektus vertina trijų šalių nepriklausomi ekspertai. Kasmet vienoje iš šalių posėdžiaujantis bendradarbiavimo komitetas patvirtina naujus trejų metų trukmės projektus, kuriuos bendrai finansuoja visos trys šalys.

Šių metų konkursui buvo pateikti 29 trišaliai projektai: 25 - gamtos ir technikos mokslų srityse, 4 - humanitarinių ir socialinių mokslų srityse.

Šiuo metu šalys finansuoja ir vykdo dešimt bendrų mokslinių tyrimų projektų. Lietuvoje juos įgyvendina Fizinių ir technologijos mokslų centro, Nacionalinio vėžio instituto, Lietuvos sveikatos mokslų, Kauno technologijos, Vilniaus, Klaipėdos ir Lietuvos edukologijos universitetų mokslininkai.

Atgal