VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

10 05. Šiaulių vyskupas – universiteto Garbės daktaras

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis yra kalbėjęs, jog universitetas turi du garbingus titulus – garbės nario ir garbės daktaro. „Garbės daktaro titulas – pats aukščiausias. Jo Ekscelencija Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, labai nusipelnęs universitetui, nusipelnė ir tokio įvertinimo.

Šiaulių universiteto Baltojoje salėje 2015 m. rugsėjo 9 d. iškilmingai inauguruotas universiteto Garbės daktaru Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Tai jau aštuntasŠiaulių universiteto (ŠU) Garbės daktaras. Šie iškilūs vardai yra suteikti Sauliui Sondeckiui (1999) –tai pirmasis ŠU Garbės daktaras, Verai Petrovai (2000), Aleksandrui Girdeniui (2001),Jonui Račkauskui ir Kęstučiui Kriščiūnui (2004),  Bronislovui Bitinui ir Antanui Laurinčikui (2007).

Šiaulių universiteto Garbės daktaro diplomas. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

2015 m. gegužės 20 d. Šiaulių universiteto senatas pritarė Universiteto fakultetų ir tarnybų siūlymui suteikti vyskupui E. Bartuliui Garbės daktaro vardą: „Savo nepakartojamai patrauklia ir iškilia asmenybe bei itin reikšmingais darbais JE vyskupas Eugenijus Bartulis pelnė Šiaulių universiteto Garbės daktaro vardo“.

Naujasis Šiaulių universiteto Garbės daktaras vyskupas Eugenijus Bartulis gražiai papildė ir kitus Lietuvos vyskupus – Lietuvos universitetų Garbės daktarus: 1997 m. Klaipėdos universiteto Garbės daktaru inauguruotą Telšių vyskupą ir Klaipėdos apaštalinį administratorių Antaną Vaičių (1926 04 05–1950 09 24–1982 07 25–2008 11 25), 1997 m. – Vilniaus pedagoginio universiteto Garbės daktaru inauguruotą Vilniaus arkivyskupą Audrį Juozą Bačkį, 1999 m. Vytauto Didžiojo universiteto Garbės daktaru inauguruotą Kauno arkivyskupą Sigitą TamkevičiųSJ.

Laukiant iškilmingo renginio. Iš dešinės sėdi ŠU rektorius prof. Donatas Jurgaitis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir ŠU Humanitarinio fakulteto prodekanė doc. dr. Reda Toleikienė

Vyskupo E. Bartulio  kalendoriai

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis mėgsta sportą, keliones, fotografiją. 2000 m. jis išleido savo nuotraukų albumą „Kryžių kalnas“. Šis nuotraukų albumas tapo postūmiu pradėti rengti tematinius fotografijų kalendorius. Ir taip, pradedant 2006 m., jų jau išleista devyni (2006 m. išleistas kalendorius 2007 metams).

Pirmasis fotografijų kalendorius – „Kryžiai Europos kalnuose“, skirtas 2007 metams;

2008 metams skirtas fotografijų kalendorius  „Šventovės kalnuose“ (išleistas 2007 m.);

trečiasis fotografijų kalendorius 2009 metams  „Šventoji Žemė“ (išleistas 2008 m.);

2010 metų  fotografijų kalendorius – „Kryžių kalnas“ (2009);

penktasis fotografijų kalendorius  „Marija, globok Lietuvą” skirtas 2011 metams (išleistas 2010 m.);

2012 metų fotografijų kalendorių vyskupas skyrė šventiesiems „Šventieji, melskite už mus!” (2011);

septintasis  fotografijų kalendorius  2013 metams – „Dievo angelai – mūsų sargai“ (2012);

vieną kalendorių vyskupas skyrė Popiežiaus atminimui „Šventasis popiežius Lietuvoje“ (tai 2014 metams skirtas fotografijų kalendorių, išleistas 2013 m.);

šių – 2015-ųjų metų, jau devintasis fotografijų kalendorius „Šventųjų relikvijos Lietuvoje“(2014).

Vyskupas Eugenijus Bartulis (dešinėje) džiaugiasi gautu Garbės daktaro diplomu. Iš kairės: ŠU rektorius prof. Donatas Jurgaitis, studentai, ŠU Senato pirmininko pavaduotoja prof. Genovaitė Kačiuškienė

Kalendorių pristatymai Šiauliuose, Kaune, Vilniuje bei kituose miestuose sutraukdavo daug žmonių. Kiekvienas galėjo išgirsti įdomių vyskupo pasakojimų, juokingų nuotykių ieškant reikalingų fotografijai eksponatų. Be to, galėdavo kalendorių įsigyti, paprašyti vyskupo autografo ir šiaip betarpiškai pabendrauti su ganytoju. Tad ir po leidinio pristatymo niekas neskubėdavo skirstytis...

Minėti kalendoriai ugdo ne tik estetinį skonį – jie svarbūs istorine – moksline prasme ir jau artimoje ateityje taps tyrinėjimų objektu.

Svarbu žinoti, kad 2015 metais Šiaulių universiteto Humanitarinių mokslo fakultete atidaryta pirmoji Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio fotografijų paroda „Šventųjų relikvijos Lietuvoje“. Ekspozicijoje – septyniolika nuotraukų, Jo Ekscelencijos įamžintų įvairiose Lietuvos šventovėse.

Šventinis renginys

Garbės daktaro vardo suteikimas – šventinis renginys, į kurį prisirinko pilna Šiaulių universiteto Baltoji salė. Šventė  pradėta universiteto choro „Studium“ (vadovė Birutė Savickaitė–Janonienė) atliekamu LR himnu „Tautiška giesme“, vėliau sugiedotas ir „Gaudeamus...“

Renginiui vadovavusi Senato pirmininko pavaduotoja prof. Genovaitė Kačiuškienė į prezidiumą  pakvietė naująjį Garbės daktarą Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį ir Šiaulių universiteto kapelioną kun. Arūną Jankauskį, pristatė atvykusius svečius: LR Seimo atstovus, Šiaulių miesto bei rajono merus, įvairių institucijų atstovus.

ŠU kapelionas kun. A. Jankauskis kalbėjo apie vyskupo gyvenimą, jo veiklą. 1997 m. gegužės 28 d. nominuotas vyskupu ir paskirtas pirmuoju popiežiaus šventojo Jono Pauliaus II naujai įsteigtos Šiaulių vyskupijos vyskupu. Vyskupu konsekruotas Kauno arkikatedroje bazilikoje 1997 m. birželio 29 d. Atnaujino Šiaulių katedrą.

Šiaulių universiteto liaudies ansamblio „Saulė“ studentai vyskupą aprengia Garbės daktaro toga. Iš dešinės: rektorius D. Jurgaitis, ŠU kapelionas kun. Arūnas Jankauskis

Kun. A. Jankauskis akcentavo, kad vysk. E. Bartulio šūkis: „Visuomet džiaukitės Viešpatyje!“ liudija jo plačios veiklos tikslų kryptingumą. Priminė 2003 metais vysk. E. Bartulis sudarytą bendradarbiavimo sutartį su Šiaulių universitetu, universitete įteisintą kapeliono pareigybę, pradėtą dėstyti naują studijų programą – "Meninis ugdymas ir tikyba". Vyskupas globoja unikalų Kryžių kalną, jame kasmet rengia atlaidus, organizuoja, dalyvauja ir vadovauja piligriminiams žygiams pėsčiomis iš Šiaulių į Kryžių kalną, iš Kryžių kalno į Tytuvėnus ir Šiluvą. Vyskupas organizuoja ir  studentams piligriminius žygius iš Kryžių kalno į Šiluvą.  Vyskupo iniciatyva įkurti vyskupijos Šeimos, Jaunimo, Katechetikos centrai, praturtinę ir pagyvinę šiauliečių dvasinį gyvenimą. 65-erių metų vyskupas Eugenijus Bartulis – Šiaulių miesto garbės pilietis (2007), Blaivystės sąjūdžio, įvairių katalikiškųjų organizacijų dvasinis vadovas, visada laukiamas mokyklose, darbo kolektyvuose, miesto renginiuose. Vyskupo dalyvavimas suteikia renginiams gilesnę prasmę. Vyskupas palaiko glaudžius ryšius su daugeliu užsienio šalių katalikiškų organizacijų, tuo pasaulyje garsina Šiaulių kraštą, Šiaulių universitetą bei Lietuvos vardą.

Vyskupo – ŠU Garbės daktaro atvyko pasveikinti kunigai. Iš kairės: Šiaulių vyskupijos kurijos kancleris kun. Evaldas Alūza, Bazilionų Šv. Bazilijaus Didžiojo parapijos klebonas kun. Stanislovas Žukauskas, Pakapės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kun. Jonas Bagdonas ir ŠU kapelionas Arūnas Jankauskis

JE vyskupo E. Bartulio padėkos žodis

Įteikus Garbės daktaro regalijas naujasis Garbės daktaras vyskupas E. Bartulis pakviestas žodžiui, sakė, kad ši šventė – nepaprasto džiaugsmo šventė. Tai visos vyskupijos, kuri jau 18 metų skleidžia Gerąją Naujieną, šventė. Vyskupas nesijaučia vertas tokio aukšto apdovanojimo, dėkoja Dievui, džiaugiasi bendradarbiavimu su universiteto bendruomene.

Gerosios Naujienos šerdis – laimė mums visiems – be Dievo žmogus negali gyventi. Technologijos stebuklai pažadino baimes: nebežinom, kas esam, autoritetas šiandien tampa pančiais... Daugelio širdyse slypi neįtikėtinas agresyvumas, kaltinamas Dievas. Didžioji išmintis leidžia atsigręžti į žmogų ir jį pamilti. Matyti Dievo meilę ir kurti Jo karalystę. Jeigu Dievo karalystės kūrimas žemėje neužims pirmos vietos, linksime tuščiomis rankomis. Šventasis Raštas teikia stiprybę  ir džiaugsmą. Jis padeda suprasti žodžius „nuo manęs atsiskyrę, negalėsite nieko nuveikti. Dievas žmogų visada myli ir laukia jo meilės. Tad visi mes esame broliai ir seserys Kristuje. Pasilikime meilėje – čia atsakymas į klausimus, kuriuos užduoda žmonės... Telaimina jus Dievas!

Sveikinimai, muzikiniai numeriai

Šventinis renginį pratęsė universiteto choro „Studium“ atliekamas „Gaudeamus...“

Naująjį Šiaulių universiteto Garbės daktarą sveikino visi Universiteto dekanai. Dėkojo už vertybes, kurias vyskupas neša į universitetą.

Smuiko ir fortepijono duetas – Duo Vastedt (Londono karališkos muzikos akademijos magistrantės Greta Astedt ir Irma Vaštakaitė) įspūdingai atliko vokiečių kompozitoriaus romantiko Johaneso Bramso (Johannes Brahms) Sonatą smuikui ir fortepijonui in A-dur Nr. 2 ir vokiečių klasikinės muzikos kompozitoriaus Liudviko van Bethoveno (Ludwik van Beethoven) sonatą smuikui ir pianinui Nr. 5.

Su naujuoju Garbės daktaru. Iš kairės – vyskupas Eugenijus Bartulis, iškilmingą šventinį renginį vedusi prof. Genovaitė Kačiuškienė ir ŠU rektorius prof. Donatas Jurgaitis

Šiaulių vyskupijos generalvikaras kun. dr. Saulius Matulis sveikino vyskupijos kunigų vardu ir džiaugdamasis vyskupo įvertinimu kalbėjo, kad mokslo daktaro vardas suteikiamas tada, kai kas nors naujo pateikiama mokslui, o čia gi – įvertinamas visuomeninis ir pastoracinis darbas. Kartu tai liudijimas, kad vyskupija atvira. Linkėjo, kad ir ateityje tas ryšys tęstųsi ir stiprėtų.

Lietuvos Respublikos Seimo narė Rasa Juknevičienė  atvykusi su savo padėjėja Indre Pociūte – Levickiene, džiaugėsi, kad ir neilgu bendradarbiavimu, tačiau vyskupo jai padovanota „Evangelija kasdien“, stiprina. „Jums buvo lemta daug ką iš naujo atkurti, statyti“ – sakė R. Juknevičienė. Ji priminė vyskupo eitas kariuomenės ordinaro pareigas, prisilietimą prie Kauno Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios statybos, Kryžių kalno, Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios pastatymo, šeimų švenčių organizavimo vyskupijoje. Perskaitė popiežiaus Benedikto XVI žodžius, skirtus vyskupui... Vyskupo misija – tai sudėtingas jo kelias tikėjimo plotmėj...

Vyskupas Eugenijus Bartulis Šiluvoje su ukrainiečiais vienuoliais bazilijonais ir straipsnio autore. Iš dešinės: t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM, vysk. Eugenijus Bartulis, dr. Aldona Vasiliauskienė ir t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM

LR Seimo narys Arvydas Mockus, dažnas svečias Šiaulių universitete, džiaugėsi bendryste su vyskupu, sutikdamas jį įvairiuose renginiuose. Linkėjo ir toliau visiems sutiktiesiems dovanoti šilumą bei gerumą.

Šiaulių universiteto Garbės narį vyskupą sveikino Šiaulių miesto meras Artūras Visockas bei Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras, pastarasis perdavė sveikinimus nuo Seimo narės Rimos Baškienės.

Negalėdami atvykti, kai kurie Seimo nariai atsiuntė savo padėjėjus. Sveikino Elena Kvedarienė – Valerijaus Simulio padėjėja; Sigita Gintilaitė – Edvardo Žakaro padėjėja. Buvo išsakyta padėka, už tai, kad kai yra vyskupas – universitetas jaučiasi stipriau. Daug skirtingų širdžių turi Šventąjį Raštą, deja, ne visi suranda Jam laiko. „Padėkite mums rasti laiko...“- prašė sveikinusieji.

Sveikino Šiaulių vyskupijos Šeimų pastoracinio centro atstovė dėkodama vyskupui už ištikimybę.

Violeta Damskienė – Šiaulių švietimo skyriaus vedėja – sveikindama vyskupą E. Bartulį tarė: „Džiaugiamės švente ir jumis!“

„Sibiro Alma Mater“ sudarytojas Romualdas Baltutis su tremtinių atstovais:  LPKTS Šiaulių filialo tarybos pirmininku Valentinu Kemėšiu ir  LPKTB Šiaulių skyriaus pirmininke Elzbieta Bagdoniene, dėkojo už palaikymą, padrąsinimą ir paramą – jeigu ne Ekscelencija, nebūtų pasirodę 5-ki šios serijos tomai. Dabar gi išleidžiama jau šeštoji „Sibiro Alma Mater“ knyga. Vyskupui pritariant ir laiminant Kryžių kalne atsirado naujas kryžius – tėvams šviesuoliams.

Šiaulių valstybinio dramos teatro vadovas Antanas Venskus sveikindamas vyskupą linkėjo: „Tegul  jūsų širdies aruodas kaip ir iki šiolei būna pilnas gerumo, atlaidumo ir maldos už mus – mažesniuosius“.

Daug gražių žodžių išsakė Valstybinės Šiaulių kolegijos direktorė ir Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Asta Damkuvienė, o Šiaulių miesto Garbės pilietis prof. Vytenis Rimkus, savo ir žmonos Česlavos vardu pasakė: „Tokios garbingos šventės metu drįstu jums įteikti senovišką knygutę apie sunkų krikščionybės kelią Lietuvon“.

Lietuvių ukrainiečių istorikų asociacijos prezidentė dr. Aldona Vasiliauskienė kalbėjo apie vyskupo ir Graikų (Rytų) apeigų katalikų (unitų) vienuolių bazilijonų mokslinius, kultūrinius bei dvasinius ryšius, apie vyskupo indėlį Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijos tyrinėjimams, aktyvų dalyvavimą  tarptautinėse mokslinėse konferencijose, skirtose Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui  (Lietuvoje jų buvo organizuota šešios, Ukrainoje – penkios), glaudžius ryšius  ne tik su ukrainiečiais vienuoliais bazilijonais, bet ir su Šiaulių rajone esančios Bazilionų mokyklos kolektyvu. Tad neatsitiktinai rengiantis artėjančiam Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejui (tai vienintelis ordinas įkurtas Lietuvoje), kuris bus minimas 2017 metais, jaučiamas ženklus vyskupo indėlis – tyrinėtojų postūmis, atskleidžiant vienuolių bazilijonų sudėtingą istoriją ne tik Šiaulių krašte, bet ir plačioje LDK teritorijoje. Istorikė perdavė vienuolių bazilijonų ne tik esančių Lietuvoje, Ukrainoje bei Romoje sveikinimą: „Telydi Jus Aukščiausiojo Malonė, o mes kartu meldžiamės ir dėkojame už jus Dievui...“   

Vyskupas Eugenijus Bartulis Šiluvoje. Iš kairės s. Regina Teresiūtė SJS, t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM, vysk. Eugenijus Bartulis, dr. Aldona Vasiliauskienė ir t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM

Šiaulių universiteto Garbės daktaro vyskupo Eugenijaus Bartulio sveikinti atvyko Radviliškio rajono Sidabravo seniūnas Vidmantas Blužas. „Malonu pagerbti tokį žmogų – Šiaulių vyskupijos vyskupą. Kada jis atvyksta pas mus – visada pasidaro šviesu. Vyskupas per didžiąsias šventes visada randa laiko atvykti pas mus – už tai jam nuoširdžiai dėkoja visa seniūnija. Turime savo – Šiaulių vyskupiją, turėkim ir savo universitetą...“ Šis palinkėjimas sukėlė aplodismentų gausą...

Šiaulių universiteto Garbės daktarą vyskupą Eugenijų Bartulį sveikino Joniškio r. Žagarės gimnazijos ir regininio parko direkcijos atstovai dėkodami už tradicijų puoselėjimą, už Barboros Žagarietės vardo garsinimą...

Šiaulių universiteto Senato pirmininko pavaduotoja prof. Genovaitė Kačiuškienė, labai gražiai ir prasmingai pristačiusi kiekvieną kviečiamą sveikinimui, pakvietė ir kitus, nors ir neužsirašiusius, nes rankose laikomos gėlės liudija norą pasveikinti vyskupą šia neeiline proga.

Tad sveikinimai dar užsitęsė. Savo nepakartojama, patrauklia ir iškilia asmenybe, reikšmingais kasdieniais darbais vyskupas Eugenijus Bartulis pelnė didelę šiauliečių pagarbą, dėkingumą ir dėmesį.

Atgal