VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

09 23. Skapiškio mokyklos jubiliejinė įžanga – svečias vienuolis bazilijonas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškio pagrindinė mokykla šiais 2015/2016 m. m. minės 260 metų jubiliejų.

Iš mokyklos istorijos

Mokyklą Skapiškyje (Kupiškio r.) atidarė vienuoliai domininkonai savo patalpose 1755 metais, tad šiais mokslo metais Skapiškio pagrindinė mokykla mini 260 metų jubiliejų. Po 1831 m. sukilimo ir domininkonų vienuolynas, ir vienuolyno bažnyčia, o taip pat ir mokykla buvo uždaryti. Tik po 30 metų, t. y. 1861 m. prie valsčiaus savivaldybės buvo pastatytas pastatas mokyklai. 44 metus mokytojai rusai viską dėstė rusų kalba. 1905 m. panaikinus spaudos draudimą, dėstyta lietuvių ir rusų kalbomis.

Mokykla ne kartą keitė patalpas bei savo statusą: keturių, vėliau šešių skyrių pradinė; 1922–1929 m. ir nuo 1940 iki karo, bei 1944–1950 m. –  progimnazija; vėliau – septynmetė (1950–1952), vidurinė (1952–2011) ir nuo 2011 m. – pagrindinė.

Į rugsėjo pirmosios šventė atvyko ir tėvelių. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Be to, Skapiškyje veikė žydų pradinė mokykla (1938 m. sujungta su lietuvių mokykla), dvimečiai mokytojų kursai (1923–1927), amatų mokykla (1942–1944).

Per beveik ketverius metus (1964–1967) pastatyta nauja mokykla, kurioje – jau renovuotoje – mokomasi ir šiandieną. Mokyklai nuo 1992 m. vadovauja direktorė Birutė Zaborskienė.

Nūdienos Skapiškio mokyklos mokiniai

2015 mokslo metus Skapiškio pagrindinė mokykla pradėjo su 116 mokinių (šeši  jų – dar priešmokyklinukai). Į pirmąją klasę atėjo devyni (mokytoja Gitana Sriubiškienė). Antrokų– 7 (Dalia Notkuvienė), trečioje klasėje – 10 (Dalia Petrulytė), ketvirtoje – 12 (Renata Zabulienė), penktoje – 11 (Regina Macionienė), šeštoje – 11 (Rasa Vingelienė), septintoje – 8 (Nijolė Bagdonavičienė), aštuntoje – 15 (Rasa Kaušakienė), devintoje –16 (Nijolė Greibuvienė) ir dešimtoje – 11 (Auksė Jankevičienė). Tad gausiausia net 16 mokinių – yra devinta klasė.

Mokykloje dirba 28 pedagogai, tačiau didžioji jų dalis atvyksta iš kitur ir dirba nepilnu krūviu.

2015/2016-ųjų mokslo metų pradžia

Iškilmingą rugsėjo 1-osios renginį vedė muzikos mokytoja Vilma Likienė su šeštoku Džiugu  Meilumi (abiejų geltona apranga priminė mokyklinius autobusiukus). Primintina, kad V. Likienė vadovauja visoje Lietuvoje žinomam Rokiškio rajono Pandėlio meninio lavinimo centro ansambliui „Pandėlio balsiukai“. Ansamblis tapo 2014 metų Respublikinio sakralinės muzikos koncerto „Giesmių giesmelė“ laureatu. Pažymėtina, kad dainininkai turi puikia apranga, įsigyta Kunigo švietėjo Jono Katelės vardo labdaros ir paramos fondo lėšomis (šį fondą 2011 m. birželio 23 d.  Panemunėlyje įsteigė rokiškėnas verslininkas Leonardas Šablinskas).

Programėlę rodo Skapiškio pagrindinės mokyklos mažiausieji

Mokytoja V. Likienė kartu su savo talkininku Džiugu sumaniai pateikiamais klausimais gebėjo įtraukti ir išjudinti beveik visus mokinius. Pasirodė ir dar tokie nedrąsūs pirmokėliai... Neliko be dėmesio ir mokytojai, tad rugsėjo 1-osios šventė buvo džiugi.

Sveikinimai

Mokinius sveikino mokyklos direktorė B. Zaborskienė, parapijos klebonas kun. Salvijus Pranskūnas, policijos pareigūnas Remigijus Tubelis, vienuolis bazilijonas t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM, šio straipsnio autorė.

Mokyklos direktorė, sveikindama susirinkusius, kalbėjo, kad vėl  rugsėjo pirmoji visus sukvietė į šventę: keičiasi žmogaus amžius – vaikystė – jaunystė – branda... keičiasi ir gamta: „Visų pasiilgau, su visais sveikinuosi ir džiaugiuosi matydama jus ūgtelėjusius, besišypsančius, pailsėjusius. 2015–2016 mokslo metus Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė paskelbė Mokyklų bendruomenių metais. Tad jungsimės kartu mokiniai, mokytojai, tėvai ir socialiniai partneriai. Dirbsime, kursime, svajosime, ieškosime“ – kalbėjo direktorė, palinkėdama visiems sėkmės. 

Giedamas himnas. Kairėje renginio vedantysis Džiugas Meilus, mokytoja Vilma Likienė, mokyklos dainininkė ir artistė Ligita Rudokaitė. Dešinėje – grupelė pedagogų

Nuskambėjus mokyklos himnui, direktorė B. Zaborskienė skaitė įvairių atsakingų, žymių asmenų sveikinimų Respublikos mokiniams ištraukas.

Skapiškio pagrindinėje mokykloje vienuolis bazilijonas

Ukrainietis kunigas t. Joakymas OSBM, nors dar labai neseniai Lietuvoje, pasisveikino lietuviškai: „Laba diena!“ ir „Garbė Jėzui Kristui!“ Į abu pasveikinimus salė atsakė choru. Jis į Skapiškį atvyko pirmą kartą.

Svečias papasakojo legendą apie 4 keliauninkus, daug klajojusius ir ieškojusius laimės. Pagaliau jie priėjo olą didžiuliame kalne. Takas oloje buvo išraizgytas rūke skęstančių labirintų. Ilgai klaidžiojo keliauninkai, kol pateko į šviesų kambarį. Jame stovėjo stalai, apkrauti brangenybėmis, ginklais, maistu, o kampe degė didelis fakelas. Vienas galvojo laimę rasti turtuose – tad ėmė juos krautis, kitas – tikėjosi pelnyti šlovę karuose ir taip tapti laimingu, tad rinkosi ginklus, trečiasis svajojo visą laiką būti sotus – tad ėmėsi maistą, o ketvirtąjį sužavėjo didžiulis fakelas – juo galėsiu visiems nušviesti kelius ir būsiu laimingas, matydamas kitų džiaugsmą, mąstė jaunuolis. Jis pasiėmė fakelą ir išėjo. Maži fakelai, švietę patalpoje, greitai užgeso nesuspėjus susikrauti rastų turtų. Ir likę keliauninkai nebegalėjo rasti kelio iš urvo. Jaunuolis, išsinešęs fakelą, tapo žmonėms reikalingas, atliko svarbių darbų, buvo visų mylimas.

Naujos mokslo metų pradžios iškilmėms pasibaigus. Iš kairės: renginio vedančioji Vilma Likienė, mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė, pavaduotoja Audronė Liudvinavičienė, svečias ukrainietis t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM ir straipsnio autorė dr. Aldona Vasiliauskienė

„Tad ir jūs neškite savo rankose fakelą – mokslo šviesą, širdies gėrį: džiuginkite tėvelius bei mokytojus. Ir niekada to fakelo nepaleiskite ir nenuleiskite. O Aukščiausiasis teatsiunčia mokytojams šventąją Dvasią, kad ji sutektų jiems kantrybės ir išminties sunkiame pedagogo darbe“.

T. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM, kalbėjo, kad vienuoliai bazilijonai net ir Ukrainoje gerai žino Skapiškį: ne vienas čia yra lankęsis yra bendravęs su mokiniais bei pedagogais ir iš Skapiškio išsivežęs pačius gražiausius atsiminimus, jais dalijasi su kitais vienuoliais.

Be to, t. Joakymas kalbėjo, kad rugsėjo 1-osios išvakarėse Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje buvo melstasi ne tik už ukrainiečius, bet ir už visos Lietuvos mokinukus, studentus bei pedagogus, tad buvo melstasi ir už Skapiškio pedagogus bei mokinius.

Programėlę parodė ir dešimtokai.

Pavaduotoja Audronė Liudvinavičienė pirmokėliams įteikė „Mokinio pasus“, dešimtokai juos nuvedė į klasę.

Su rugsėjo 1-ąja  t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM pasveikino mokytoją Stasę Mažeikytę

Mokiniai su savo auklėtojais išsiskirstė į klases, kiti pedagogai ir svečiai susirinko puodeliui kavos su mokyklos globėjų parengtais skanumynais.

Pažintis su Skapiškiu

T. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM atsisveikinęs su mokytojais, dr. A. Vasiliauskienės sodyboje susipažino su paroda „Pažintis su Ukrainos kultūra“, aplankė Švedukalnį, apžiūrėjo čia esančius suomių kapus, stebėjosi Blaivybės paminklo unikalumu, gėrėjosi paminklu Misijoms, buvusia senąja varpine.

Su rugsėjo pirmąja pasveikinęs labai garbingą Skapiškio asmenybę – mokytoją Stasę Mažeikytę ir su ja pabendravęs, pasidžiaugęs Broniaus Bickaus tautodailės darbais, siekdamas viską įamžinti nuotraukose, išskubėjo į Vilnių.

Itin prasmingą įžangą Skapiškio pagrindinės mokyklos 260-metų jubiliejui padarė ukrainietis kunigas, vienuolis bazilijonas t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM pasveikindamas mokyklos kolektyvą su naujųjų – jubiliejinių – mokslo metų pradžia.

Atgal