VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

08 29. EBPO švietimo ekspertė: kitos šalys galėtų mokytis iš Lietuvos

Lietuva sėkmingai tvarkosi su mažėjančio vaikų skaičiaus nulemtais mokyklų tinklo pertvarkos iššūkiais, konstatavo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) analitikė Kler Šiubridž (Claire Shewbridge) trečiadienį Vilniuje vykusioje savivaldybių švietimo padalinių vadovų, mokinių ir jų tėvų konferencijoje.
Konferencijoje "Mokinių pasiekimai. Ką turime daryti kitaip?" EBPO analitikė apžvelgė Lietuvos švietimo padėtį tarptautiniame kontekste. 
Ji akcentavo, kad kitos šalys galėtų mokytis, kaip Lietuva tvarkosi su dėl demografinės situacijos susidariusiu mokinių skaičiaus mažėjimu pertvarkydama mokyklų tinklą. Ekspertė paragino tęsti pertvarką toliau, koncentruojantis į efektyvumą ir kokybę
Švietimo analitikė pabrėžė Lietuvos švietimo finansavimo mechanizmo skaidrumą ir pakopomis išdėstytą vadybos sistemą - atsakomybės paskirstymą pradedant ministerija, per savivaldybes ir baigiant mokyklomis, kurios, anot K. Šiubridž, turi daug autonomijos tarptautiniame kontekste.
Kalbėdama apie finansavimą, ekspertė pažymėjo, kad jis turi būti pakankamas, tačiau tiesiogiai rezultatų nelemia. Kaip itin reikšmingą finansavimo kryptį viešnia išskyrė investicijas į ateities mokytojus - jaunų motyvuotų pedagogų pritraukimą į mokyklas, pabrėždama, kad tai ypač svarbu didėjant pensinio amžiaus greitai sulauksiančių pedagogų skaičiui.
Tarp svarbiausių investicijų į švietimo kokybę sričių ekspertė minėjo kokybišką ankstyvąjį ugdymą bei mokytojų kvalifikacijos tobulinimą ir bendradarbiavimo skatinimą.
Analitikės nuomone, reikšminga, kad šie metai Lietuvos švietime paskelbti bendruomenių metais, nes rezultatai priklauso nuo visų suinteresuotų šalių įnašo į bendrą veiklą.

Atgal