VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

09 26. Ilgaamžiškumo joga Lietuvoje

Romas Vorevičius

Lietuvoje viešėjo vienas žinomiausių jogų pasaulyje - Swami Yogonanda (tikrasis vardas Ramola Prasad) iš Indijos.

Joga - indų filosofijos mokymas, apimantis įvairius fizinius ir mentalinius pratimus kaip asanas, pranajama, meditacija arba askezė.

Daugelyje šalies miestų, atverdamas ilgaamžiškumo paslaptis, jogas organizavo masines mankštas. Sverdamas vos 40 kilogramų Swami Yogonanda visus nepaliaujamai stebino ne tik savo žiniomis, bet ir įvaizdžiu, tuo sukeldamas daugelį diskusijų ir pritraukdamas minias pasekėjų. Juk išties vargu ar sutiksime sunkiasvorių šimtamečių? Jogas yra pažymėjęs, kad ,,maisto neturi būti per daug, o gaunamos energijos nereikia švaistyti maistui virškinti”.

Jogos pratimų dalyvius stebino kai kurie garbaus jogo demonstruojami labai sudėtingi fiziniai pratimai, staigiai ir tariamai grėsmingai iš plaučių išpučiamas oras, kai kurių gyvūnų imitavimas, rėkiamieji garsai, ,,supintos“ rankos ir kojos, dvasinis ir emocinis ryšys bei fizinis sąlytis su mankštos dalyviais.

Populiariems Lietuvoje vykusiems ,,Sveiko miesto” renginiams, kuriuose dalyvavo garbusis jogas, iš dalies trukdė permainingos oro sąlygos, nekartą keitusios masinės jogos mankštos gerbėjų vietas, trikdžiusios jogo tvarkaraštyje besipainiojančius lietuvaičius, tyliai burnojusius  renginio organizatorius.

Pasaulinės širdies dienos proga  vykusioje konferencijoje „Ilgo ir sveiko gyvenimo filosofija” jogas išsamiai pristatė jogos techniką, pasakojo apie ilgo ir sveiko gyvenimo būdą, demonstravo ne visiems ,,įkandamus” pratimus.

Mes, europiečiai, savaip suvokiame jogos esmę ir reikšmę, daugelis jogos apibrėžimų mums, paprasčiausiai, nelabai suprantami, o kai kas jogą painioja su religijomis, sieja su krikštu.

Nemažą sumaištį Lietuvoje, suvokiant jogą, kelia devynios galybės save taip vadinančių jogos mokyklų, kuriose žmonės verčiami atlikti žmogaus sveikatą žalojančius pratimus ir už tai mokėti nemažus pinigus. Dažnas tokių mokyklų mokinys jaučiasi apgautas, paliktas likimo valiai su per prievartą jiems ne už ačiū įbrukta literatūra. Už svečio iš Indijos jogos pamokas susirinkusiems lietuviams, vaikams ir garbaus amžiaus, mokėti nereikėjo!

Swami Yogonanda

Žinotina, jog joga pasaulyje praktikuojama apie 5000 metų. Jogos teorinis pagrindas - Samkhja, kai tuo tarpu joga - praktinis išsivadavimo metodas. Kitaip nei samkhja, joga išpažįsta asmenišką aukščiausiąjį Dievą. Joga grindžiama idėja, kad ,,koncentracija, meditacija bei askeze žmogus gali nuraminti dvasią, pasiekti gilesnę įžvalgą ir išsivaduoti iš materialiosios prakriti.“ O kaip būtų su siela?

Jogas iš Indijos nejuokaudams priminė, jog ,,joga neturi būti skausminga ir pavojinga”, todėl europiečiai jogoje pirmiausia turėtų akcentuoti taisyklingos mankštos ir kvėpavimo pratimus, nepakenkti sveikatai. Vieni pamatinių jogos dalykų – meditavimas, sveika gyvensena ir pozityvus mąstymas.

Joga vadinama dievišku gyvenimo mokslu, kuris atsiskleidė medituojant senovės išminčiams. Seniausi archeologiniai jogos egzistavimo įrodymai - maždaug 3000 metų pr. Kristų senumo akmeninės figūrėlės, vaizduojančios žmones jogos pozomis. Energingasis Swami Yogonanda, demonstruodamas kelių jogos krypčių pratimus, dažnai primygtinai prašė kai kurių pratimų net nemėginti kartoti, nes galima susižeisti.

Įdomu, kada jogas mus aplankys kitą kartą, nes jo lanksčiame kūne ir degančiose akyse vis dar gyvena… treniruotas trisdešimtmetis…, o jam jau šimtas ketveri…

Atgal