VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

07 10. Šiauliuose - 50 pasaulio tautų nacionalinės sporto šakos ir žaidimai

Ramunė Katlerytė

TAFISA žaidynių dalyviai iš 50-ies pasaulio šalių sekmadienį suguožėjo į Šiaulių miesto stadioną, kuriame pristatė savo nacionalines sporto šakas.
Pietų Afrikos, Hondūro, Italijos, Vokietijos, Olandijos, Kinijos, Indonezijos, Australijos delegacijų bei daugelio kitų pasirodymai - vieni iš kertinių žaidynių renginių. Savo nacionalinių sporto šakų pademonstruoti iš skirtingų pasaulio valstybių Į Lietuvą atvažiavo per 800 žmonių.
Į Šiaulių miesto stadioną užsukę žiūrovai buvo kviečiami pamatyti, o gal net išbandyti, kuo australų futbolas skiriasi nuo mums įprasto, kaip Indijoje žaidžiamas komandinis žaidimas "kabaddi", kurio metu negalima kvėpuoti, kaip Švedijoje žaidžiama vikingų šachmatais ir t.t.
Nacionalinės užsienio delegacijos jau keletą dienų įvairiuose Šiaulių regiono miestuose rengė savo pasirodymus - Akmenėje, Kuršėnuose, Joniškyje, Kelmėje.
Kuršėnuose olandai kvietė visus susirinkusius išbandyti jų nacionalinį sportą fierljeppen ir perskirsti Ventą pasitelkus 13 metrų ilgio kartį. Lietuviams su kartimi pavyko nušokti 12 metrų, olandams dažnai pasiseka įveikti 20 metrų ar net didesnį atstumą. Ši sporto šaka gimė Olandijoje, kur gausu kanalų, o juos įveikti norėdami ūkininkai naudodavosi lazdomis ir kartimis. Pamažu šis praktinis reikalas tapo nacionaline olandų sporto šaka, kuri sutraukia gausų būrį dalyvių ir žiūrovų.
Šiauliuose Kenijos atstovai demonstravo tradicines imtynes, indoneziečiai - šokius ant kojūkų, kinai - sveikatingumo mankštas. Lietuviai surengė nacionalinio ritinio - ripkos - rungtynes.
Nacionalinių sporto šakų ir žaidimų demonstravimas į žaidynių programą įtrauktas neatsitiktinai. Žaidynes globoja UNESCO, kuri akcentuoja šių žaidimų ir sporto šakų, kaip nematerialiojo kultūrinio paveldo, išsaugojimo svarbą.
TAFISA žaidynės - ne tik sporto, bet ir kultūros bei sveikatingumo šventė. Sekmadienį Šiaulių miesto bulvare vyko gatvės menų festivalis, kuriame vyko pantomimos teatrų, cirko artistų, iliuzionistų pasirodymai. Dieną užbaigė diskoteka pramogų zonoje prie Šiaulių arenos.
Žaidynių metu taip pat vyko įvairios tarptautinės konferencijos: TAFISA - UNESCO forumas "Sporto ir kultūros vaidmuo visuomenės vystymuisi, ES Regionų komiteto išvažiuojamasis posėdis, Tarptautinis verslo forumas "Darnus verslas - darnus pasaulis. Ekologija ir ekonomika", Tarptautinė mokslo konferencija "Žmogaus sveikata - darnaus gyvenimo pamatas".
TAFISA žaidynės - pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija).
Šiaulių regione vykstančiose TAFISA žaidynėse dalyvavo 7000 neprofesionalių sportininkų iš 60 pasaulio šalių
TAFISA - Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems judėjimui ir idėjoms, iš 120 šalių: Europos, Azijos, Amerikos, Afrikos ir Okeanijos.

Atgal