VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

2024.08.06.Lietuva turi krepšinio olimpinį medalį: 3x3 krepšininkai parveža bronzą

 

Lietuviai po itin atkaklios kovos su Latvijos komanda 21:18 iškovojo bronzos medalį.

Su latviais lietuviai jau buvo susitikę Paryžiaus olimpiadoje – pačių pirmųjų rungtynių metu Latvijos rinktinė mūsiškius įveikė 14:21. Atrankos metu latviai, buvę Tokijo olimpiniai čempionai, laimėjo visas septynias rungtynes, tačiau pirmadienį pirmąkart suklupo kovoje su olimpiados šeimininkais prancūzais ir nepateko į finalą.

Varžybos prasidėjo daugmaž tolygiai – iš pradžių lietuviai pelnė du taškus, latviai tolimu metimu rezultatą išlygino ir įmetė dar vieną artimą metimą (3:2).

Latviai galiausiai pelnė ketvirtąjį tašką, tačiau Šarūnas Vingelis tolimu metimu rezultatą išlygino (4:4).

Trečiąją žaidimo minutę krepšys vėl atsirišo Š. Vingeliui, vėl pataikiusiam iš toli (6:5). Penki iš šešių lietuvių rinktinės taškų buvo pelnyti būtent Š. Vingelio. Kita bėda – dar nesibaigus trečiajai minutei lietuviai jau buvo susirinkę penkias komandines pražangas, kai latviai teturėjo dvi.

Aistras aikštelėje ramino paimta minutės pertraukėlė, iki kurios, kaip galima konstatuoti, vyko itin tolygi kova. Tačiau po minutės pertraukėlės mažojo finalo naudingiausiuoju žaidėju pretenduojantis tapti Š. Vingelis įmetė iš po krepšio (7:5).

Latviai pelnė vieną tašką, tačiau tuomet snaiperio įgūdžius parodė Evaldas Džiaugys, tolimu metimu pelnęs du taškus (9:6). O varžyboms įpusėjus lietuviai jau turėjo dviženklį taškų skaičių (10:6).

Tačiau šeštąją žaidimo minutę lietuviams ėmė atsirūgti surinktos komandinės pražangos – po dviejų baudos metimų Karlis Lasmanis rezultatą sušvelnino iki minimumo, o vėliau latviai rezultatą ir išlygino.

Po minutės pertraukėlės Š. Vingelis pelnė dar du taškus savo komandai (12:10) ir iš viso savo sąskaitoje turėjo 9 taškus. Rungtynės vyko taškas į tašką, tačiau latviai galiausiai rezultatą išlygino tolimu metimu (14:14).

Galiausiai ir latvių gynyba ėmė strigti, komandinėmis pražangomis kaimynai prisivijo lietuvius – abi komandos buvo prasižengusios po septynis kartus. Po grubios latvių pražangos Aurelijus Pukelis įmetė du baudos metimus (16:14). Latviams rezultatą sumažinus iki minimumo teko vėl imti minutės pertraukėlę.

Po pastarosios pertraukėlės, likus kiek daugiau nei dviem minutėms, lietuvių laukė blogiausias scenarijus – K. Lasmanis įmetė iš po krepšio, išlygino rezultatą ir pataikė vieną iš dviejų baudos metimų, taip išvesdamas komandą į priekį.

Prasidėjus paskutinei minutei rezultatas buvo 16:17 latvių naudai, tačiau kova itin atkakliai vyko taškas į tašką. Galiausiai tašką uždirbo Gintautas Matulis, išlygindamas rezultatą.

Likus 23 sekundėms A. Pukelis sėkmingai įmetė du baudos metimus, laiko spaudžiami latviai įmetė rezultatą sušvelnino (19:18). Laikui tiksint, latviai pelnė dar vieną pražangą, po kurios lietuvių laukė dar du baudos metimai – juos sėkmingai sumetė E. Džiaugys, likus kelioms sekundėms iki varžybų pabaigos pasiekdamas pergalingą 21 tašką.

Tai – jau antrasis lietuvių medalis Paryžiaus olimpiadoje. Šeštadienį bronzą iškovojo irkluotoja Viktorija Senkutė.

Atgal