VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

06.29. S.Krupeckaitė – Europos žaidynių čempionė

Lietuvos dviračių treko žvaigždė Simona Krupeckaitė triumfavo Minske vykstančių Europos žaidynių keirino rungtyje.

Finale lietuvė pranoko visas penkias konkurenes ir prie išvakarėse kartu su Migle Marozaite iškovoto komandų sprinto sidabro pridėjo auksą.

2010 m. šios rungties pasaulio ir 2012 m. Europos čempionei S.Krupeckaitei nereikėjo eikvoti jėgų pirmo etapo paguodos važiavime – ji užėmė antrąją vietą trečiajame važiavime, šešių trekininkių mūšyje nusileidusi tik prancūzei Mathilde Gros ir iškart nukeliavo į pusfinalį. Į jį pateko po dvi greičiausias keturių pirmojo etapo važiavimų dviratininkes.

Kitai Europos žaidynių vicečempionei 23 metų M.Marozaitė keirino lenktynės baigėsi pirmajame etape. Ji antrajame važiavime finišavo penkta, o paguodos važiavime liko trečia – į pusfinalį prasibrovė tik keturių paguodos lenktynių nugalėtojos.

Pusfinalyje S.Krupeckaitė anksti pradėjo lemiamą spurtą, išsiveržė į priekį ir išsaugojo lyderės poziciją – finišuodama buvo akimirksniu greitesnė už visas penkias varžoves.

Penktadienį net šešis kartu lenktyniauti teko Vasilijui Lendeliui. Varginantis žygis buvo sėkmingas – 24 metų lietuvis pateko į sprinto rungties ketvirtfinalį ir šeštadienį pratęs kovą dėl medalių.

Sprinto rungties atrankoje V. Lendelis iškovojo penktąją vietą tarp 22 dviratininkų  (9,787 sek.). Pirmame atkrintamųjų varžybų etape 24 metų lietuvis dviratininkas nugalėjo baltarusį Andrejų Lukaševičių, tačiau šešioliktfinalyje nusileido 2018 m. šios rungties pasaulio vicečempionui ir šių žaidynių komandų sprinto bronzos laimėtojui britui Jackui Andrew Carlinui.

Šešiolikfinalio paguodos dvikovoje V.Lendelis įtikinamai pranoko čekų olimpietį Pavelą Kelemeną.

Aštuntfinalyje Lietuvos dviratininką netikėtu spurtu likus dar dviem ratams iki finišo už nugaros paliko triskart Europos čempionas olandas Jeffrey Hooglandas. V.Lendelis, supratęs, kad varžovas nebepavejamas, nepuolė jo iš paskutiniųjų vytis taupydamas jėgas dar vienam paguodos važiavimui.

Aštuntfinalio paguodos lenktynėse V.Lendelio laukė du varžovai. Vienas jų – šešiskart olimpinis čempionas britas Jasonas Francisas Kenny. Taip pat – lenkas Rafalas Janas Sarneckis. Atkakliose lenktynėse akimirskiu anksčiau finišo liniją kirto Lietuvos sportininkas.

Vietą pirmame aštuonete iškovojo ir dar viena Lietuvos dviratininkė - 20 metų Olivija Baleišytė, kovojusi skrečo lenktynėse. Jai tu buvo repeticija prieš pagrindinį startą – daugiakovės, dar vadinamos omniumu, varžybas.

Repeticija bvo sėkminga – aštuntoji vieta.

Skreče svarbiausias tikslas per 40 ratų (10 km) – pirmai įveikti visą distanciją. Dar vienas būdas laimėti – rati aplenkti visas varžoves. Tai padariusi dviratininkė tampa čempione, o sidabras ir bronza atitenka vėiausiai aplenktoms priešininkėms. Ratu vienos ar kelių sportininkių aplenkta dviratininkė traukiasi iš varžybų.

Atgal