VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

06 27. Prasmingas Lietuvos armėno Sanasaro Tamamiano gyvenimo kelias

VU SSC vyriausiasis specialistas doc. dr. Remigijus Naužemys

Pulkininkas Sanasaras Tamamianas garsus imtynininkas, SAMBO ir DZIUDO sporto meistras, įvairių varžybų, tarptautinių turnyrų, čempionatų nugalėtojas ir prizininkas, ilgametis Lietuvos SAMBO rinktinės narys, Lietuvos Kūno Kultūros ir Sporto Žymūnas, nacionalinės ir tarptautinės kategorijos varžybų teisėjas, nusipelnęs Lietuvos treneris, ilgametis VRM darbuotojas, pedagogas, Vilniaus universiteto teisės fakulteto absolventas gimė 1945 metais liepos 1 dieną, nedideliame, gražiame Achalkalakio mieste, kuris yra įsikūręs pietinėje Gruzijos dalyje. Todėl neatsitiktinai šiais, 2015 metais, liepos mėnesio pradžioje žinomas imtynininkas artimų giminaičių, nuoširdžių kolegų, gerų bičiulių ir draugų būryje paminės dvigubą šventę: garbingą -70 metų jubiliejinį gimtadienį ir solidžią 50 metų sukaktį kai, iškilusis Armėnų tautos krašto sūnus pirmuosius žingsnius pradėjo žingsniuoti Lietuvos žemėje ir aktyviai bei produktyviai įsijungė į mūsų šalies darbinį, sportinį bei visuomeninį gyvenimą.

Sanasaras Tamamianas savo darbo kabinete

Sanasaras Tamamianas daugelį metų dirbdamas atsakingose pareigose, prestižinėje Lietuvos VRM aukštesniojoje policijos mokykloje, derindamas savo tiesioginį darbą su užklasine veikla, parengė didelį būrį aukšto lygio imtynininkų bei išleido juos į gyvenimą, kurie vėliau tapo ne tik žymiais sportininkais, sporto meistrais, įvairių svarbių varžybų nugalėtojais, čempionais bet ir aukšto lygio VRM darbuotojais-pareigūnais. Žymiausi iš jų: Viktoras Zlotkovas, Virginijus Samoška, Ovik Tamamian, E. Paša Zade, Viktoras Butenko, a. a. Marijonas Subačius, Vytautas Margelis, Stanislovas Junevičius, Jurijus Pliavgo, Sigitas Antanavičius ir kiti.

Susidarius tam tikroms aplinkybėms, Sanasaras ne vienam savo pavaldiniui arba buvusiam imtynininkui, kolegai ištiesė pagalbos ranką, atestuodamas juos bei gerindamas jų materialines sąlygas. Vėliau išėjus į užtarnautą poilsį ir pasitraukus iš VRM, savo įkurtoje UAB (uždaroje akcinėje bendrovėje), ne vieną buvusį sportininką, ištiktą bedarbystės negandų arba artimus bičiulius, norinčius pagerinti savo materialinę padėtį, įdarbindavo minėtoje įstaigoje.

Pusę šimtmečio – 50 metų gyvendamas mūsų šalyje pulkininkas Sanasaras Tamamianas įmynė gilią ir plačią pėdą Lietuvos žemėje bei paliko ryškius pėdsakus įvairiose gyvenimo srityse: darbinėje, sporto, mokslo bei visuomeninėje veikloje.

Kur bedirbtų, kokias užduotis beatliktų, jis visur ir visada stengėsi ir stengiasi būti tarp lyderių, dirbti dorai, sąžiningai, atsakingai ir principingai. Todėl neatsitiktinai remiantis šiais išskirtinais teigiamais šios asmenybės bruožais, jam visada būdavo patikėtos ir svarbios užduotys, kurias jis visada asmeniškai vienas arba su visa komanda įvykdydavo be priekaištų. Paminėsime keletą svarbesnių istorinių momentų.

S.Tamamianą (pirmoje eilėje 2-ras iš dešinės) kolegos ir bičiuliai sveikina su jubiliejiniu gimtadieniu

1980–aisiais metais vykusiose Maskvos Olimpinėse žaidynėse, kurias dėl Sovietų Sąjungos karių įsiveržimo į Afganistaną, daugelis pasaulio šalių boikotavo šį pasaulinės bei istorinės reikšmės sporto renginį. S.Tamamianui ir jo vadovaujamai pavyzdingų Lietuvos VRM darbuotojų komandai buvo patikėta saugoti Talino priemiestyje Piritoje vykstančių Olimpinių žaidynių buriavimo Regatos varžybų saugumą ir visų olimpiečių bei Talino gyventojų ramybę.

Kitas labai svarbus gyvenimo įvykis - 1986 metai, balandžio 26 -ji diena, kai visą pasaulį sukrėtė šiurpi žinia, kad ketvirtajame Černobylio atominės elektrinės bloke įvyko sprogimas. Sprogimo metu reaktorius buvo visiškai sugriautas ir į atmosferą pateko didžiulis radioaktyviųjų medžiagų kiekis.

Į šio pragaro katilą buvo pasiųstas ir Sanasaras Tamamianas. Jis ne tik vadovavo, bet ir pats su savo būrio nariais net 75 paras aktyviai atliko likvidavimo darbus. Sanasaras ir jo komandos nariai, avarijos likvidatoriai atlikdami tam tikras užduotis užterštoje zonoje per 2-3 minutes gaudavo dideles radiacijos dozes.

S. Tamamianas su savo mylima žmona Jelena

Už gerbiamo jubiliato nuveiktus darbus ir išskirtinius teigiamus bruožus geru žodžiu jį mini ne tik buvę mokiniai, kolegos, bičiuliai ir draugai, bet ir aukšti bei garbūs Lietuvos žmonės: politikai, dvasininkai, rašytojai, mokslininkai, su kuriais ne kartą jam teko artimai bendrauti, diskutuoti. Lankantis Sanasaro ištaiginguose apartamentuose, be begalybės iškovotų medalių, diplomų, taurių ir kitų regalijų, garbingoje vietoje puikuojasi ir žymių Lietuvos žmonių portretai: prezidento Algirdo Brazausko, monsinjoro Kazimiero Vasiliausko, rašytojo ir visuomenės veikėjo Vytauto Petkevičiaus, Lietuvos SAMBO sporto patriarcho, mokslininko, ilgamečio Lietuvos SAMBO federacijos prezidento a. a. Pranciškaus Eigmino, generolo VRM aukštesniosios policijos mokyklos viršininko pulkininko Algirdo Kareivos bei žinomo sportininko, stipruolio, ilgamečio VRM darbuotojo, Policijos departamento generalinio komisaro, VRM viceministro generolo Jono Liaudansko ir kitų iškilių žmonių portretai bei nuotraukos.

Už ilgametį, nepriekaištingą darbą, sportinę ir visuomeninę veiklą Sanasaras Tamamianas ne kartą buvo įvertintas bei apdovanotas padėkos, garbės raštais ir vertingomis dovanomis.

Šia neeiline proga bičiulių, kolegų bei visų Lietuvos imtynininkų-senjorų vardu nuoširdžiai sveikiname iškilųjį Armėnų ir Lietuvos krašto ąžuolą Sanasarą Tamamianą su jubiliejiniu gimtadieniu ir linkime kuo geriausios kloties visose gyvenimo srityse, o ypač stiprios sveikatos bei ilgų ir prasmingų gyvenimo metų.

Atgal