VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

11 14. Biržų-Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje bus rengiami nauji rinkimai į Seimą

Biržų-Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje bus rengiami nauji rinkimai į Seimą - taip trečiadienį nusprendė persigalvojęs Seimas. Už tokį Seimo sprendimą balsavo 99, prieš - 3, susilaikė 6 Seimo nariai.

Šiuo nutarimu Seimas nutarė pripažinti 2012 m. spalio 14 d. Seimo rinkimų Biržų - Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje Nr. 48 rezultatus negaliojančiais ir Seimo narys šioje apygardoje nėra išrinktas.

Antradienį už tokį nutarimo projektą, kurį pateikė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, po svarstymo balsavo 68 Seimo nariai, 18 buvo prieš ir 18 parlamentarų susilaikė. Nutarimo projekto priėmimas socialdemokratų prašymu atidėtas iki kito posėdžio. Už tai antradienį balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 35, susilaikė 27 parlamentarai.

Diskusijoje dalyvavę parlamentarai kėlė klausimą, kas atlygins materialinę žalą partijos kandidatams, kurie sąžiningai dalyvavo rinkimuose.

"Kas finansuos naują rinkimų kampaniją? Kandidatai, kaip numatyta įstatyme, išleido tam tikras pinigų sumas, bet dėl keleto žmonių neatsakingo veikimo jie vėl iš naujo turi rungtis ir mokėti pinigus", - sakė socialdemokratas Juozas Olekas.

Jo nuomone, tiems žmonėms turi būti kompensuota arba turi būti skirtas papildomas finansavimas.

Kaip ELTA jau skelbė, Konstitucinio Teismo išvadoje teigiama, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui. Čia rinkimus laimėjo socialdemokratas Aleksandras Zeltinis, aplenkęs "darbietį" Ritą Vaiginą. Tačiau pirmajame ture skirtumas tarp pirmąją vietą užėmusio kandidato ir trečiąją vietą užėmusios kandidatės buvo vos 29 balsai, o vienos apylinkės komisijos nariai patys rezultatų suskaičiuoti nesugebėjo - tai už juos padarė apygardos rinkimų komisija.

Atgal