VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

11 07. Tautininkai prašo teismo panaikinti VRK sprendimą išduoti pažymėjimus išrinktiesiems Seimo nariams

Tautininkų sąjunga trečiadienį kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą, reikalaudama panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą išduoti Seimo nario pažymėjimą asmenims, kurių išrinkimas, tautininkų teigimu, dar nenustatytas. Tautininkų sąjunga taip pat paprašė teismo taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones.

Naujos kadencijos Seimo nariams pažymėjimus planuojama įteikti trečiadienį.

Pasak Seimo nario, Tautininkų sąjungos pirmininko Gintaro Songailos, Konstitucijos 106 str. 4 dalis nustato, kad Seimo nutarimas kreiptis dėl teisės aktų galiojimo automatiškai sustabdo jų galiojimą, kol Konstitucinis Teismas nepateis savo išvados.

"Antradienį Seimas priėmė nutarimą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl VRK sprendimo nustatyti galutinius rinkimų rezultatus daugiamandatėje rinkimų apygardoje bei šešiose vienmandatėse apygardose, tai reiškia, kad šia apimtimi VRK sprendimas sustabdytas ir ji neturi teisės asmenims, kurių išrinkimas skundžiamas, išduoti Seimo nario pažymėjimus", - mano G. Songaila.

Kaip ELTA jau skelbė, lapkričio 6 d. Seimas nutarė dėl Seimo rinkimų rezultatų teisėtumo su paklausimu kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

Už tokį parlamentaro G. Songailos siūlymą antradienį balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo 11, susilaikė 19 parlamentarų.

KT parlamentarai nutarė pasiteirauti, ar per 2012 metų Seimo rinkimus spalio 14 d. daugiamandatėje apygardoje nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo kai kurios nuostatos, įtvirtinančios slapto balsavimo principą ir demokratines rinkimų procedūras, kurių laikymasis yra būtinas rinkimų rezultatų pripažinimui legitimiais ir teisėtais.

Seimo nariai norėtų sužinoti, "ar šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai leido Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatyti esminius rinkimų rezultatus (rinkėjų balsų skaičių) daugiamandatėje rinkimų apygardoje daugiau kaip vieno mandato tikslumu".

Nutarime taip pat klausiama, ar per Seimo rinkimus spalio 14 d. vienmandatėse Šilutės-Pagėgių (Nr.32), Biržų-Kupiškio (Nr.48), Širvintų-Vilniaus (Nr.55), Vilniaus-Trakų (Nr.57), Kaišiadorių-Elektrėnų (Nr. 59), Jurbarko (Nr.62) bei kitose vienmandatėse apygardose, kur buvo nustatyti daugybinio balsų pirkimo faktai, nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinančios slapto balsavimo principą ir demokratines rinkimų procedūras, kurių laikymasis yra būtinas rinkimų rezultatų pripažinimui legitimiais ir teisėtais.

KT klausiama, ar šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai šiose vienmandatėse apygardose leido Vyriausiajai rinkimų komisijai tiksliai nustatyti visus kandidatus, patekusius į Seimo rinkimų antrąjį turą.

Antradienį Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog trečiadienį kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl galimų pažeidimų per antrąjį Seimo rinkimų turą.

"Kadangi paskelbus galutinius Seimo rinkimų rezultatus gauta daug skundų dėl jų teisėtumo bei galimų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Taip pat gauta daug prašymų kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar nepažeistas Seimo rinkimų įstatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat keliose vienmandatėse, todėl Prezidentė trečiadienį kreipsis į Konstitucinį Teismą išvados. Ir kol nebus galutinio Seimo rinkimų įvertinimo Konstituciniame Teisme, šalies vadovė nevertins jokių koalicijų sudarymo galimybių", - antradienį Prezidentės poziciją pristatė šalies vadovė atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Atgal