VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

10 29. Valdančioji dauguma bus formuojama iš trijų partijų

Valdančioji dauguma bus formuojama iš trijų partijų, Premjero postas atiteks socialdemokratams. Koalicijos sutartis bus pasirašyta Vyriausiajai rinkimų komisijai patvirtinus rezultatus.

Tai po Darbo partijos, LSDP ir Tvarkos ir teisingumo lyderių susitikimo viešbutyje "Naujasis Vilnius" sakė LSDP lyderis Algirdas Butkevičius.

"Sutarėme, kad iš trijų politinių partijų formuosime daugumą ir sutarėme, kad Ministras Pirmininkas bus iš Socialdemokratų partijos. Sutarėme, kad pradėsime ruošti Vyriausybės programą, bus sudarytos darbo grupės iš esamų trijų politinių partijų ir tuoj pat, ateinančią savaitę, peržiūrėsime valstybės biudžeto įstatymo projektą", - sakė LSDP pirmininkas A. Butkevičius.

Pasiteiravus apie ministerijų pasiskirstymą politinėms jėgoms, A. Butkevičius teigė, kad kol kas šis klausimas nesvarstytas, tačiau svarbiausias dėmesys bus kreipiamas į kandidatų kompetenciją. Apie Seimo Pirmininko postą esą taip pat nebuvo kalbėta.

"Kandidatas į Premjerus pasakė - dar nekalbėjome", - antrino Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, komentuodamas tai, jog parlamento vadovo vietą turėtų užimti darbiečių deleguotas asmuo. Konkrečiau apie dalybas dėl ministerijų bus kalbama patvirtinus Vyriausybės programą. V. Uspaskichas sakė lengvai sutikęs su tuo, kad Premjero postas atitenka socdemams.

Komentuodamas, kodėl apsispręsta nekviesti kitų partijų į koaliciją, tai LSDP lyderis argumentavo ir taip esančia pakankama dauguma.

A.Butkevičius, kuris laikomas realiausiu kandidatu į Premjeru, svarbiausiais naujosios Vyriausybės darbais įvardino daugiabučių namų renovaciją, šilumos ūkio pertvarką pereinant prie biokuro, minimalios mėnesinės algos didinimą, mokesčių sistemos peržiūrą.

Jis sakė tikįs, kad Prezidentė patvirtins suburtą koaliciją.

"Manau, kad taip", - teigė A. Butkevičius ir pridūrė, kad visuomenė palaikė tris - socialdemokratų, tvarkiečių ir darbiečių partijas.

Būsimos koalicijos lyderiai teigė pirmadienio naktį nekalbėję apie planuojamą statyti atominę elektrinę, tačiau socialdemokratai pabrėžė savo poziciją prieš jėgainę.

"Pirmą kartą Lietuvos istorijoje kuriasi koalicija iš patyrusių partijų, kurios ne pirmą kartą laimėjo rinkimus. Pirmą kartą. Naujokų kol kas šitoje koalicijoje nėra", - atkreipė dėmesį V. Uspaskichas.

Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Rolandas Paksas sakė toliau liksiąs europarlamentaru, tačiau akcentavo tai, kad koalicija turi kuo greičiau pasitvirtinti Vyriausybės programą. Tvarkos ir teisingumo pirmininkas nesiėmė vertinti, kelioms ministerijoms jie galėtų vadovauti.

"Nesutarimų nėra. Labai džiaugiuosi, kad šiandien, jau pirmame susitikime, buvo išsakyta mintis, kuri labai svarbi Lietuvos gyventojams, kad ministrai bus parinkti pagal žmonių kompetencijas. Jau geriau tartis ir žiūrėti, kuris žmogus iš kurios partijos galėtų atstovauti tai ministerijai pagal savo gebėjimus, o ne vien tik dėl to, kad pasiskirstytume ministerijas ir po to deleguoti žmones", - kalbėjo socdemų vedlys.

Atgal