VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

10 25. Prie Seimo - jaunimo protesto akcija prieš rinkimų klastojimą

Jaunimas, reikšdamas nepasitenkinimą gausiais rinkimų pažeidimais pirmojo Seimo rinkimų turo metu, ketvirtadienio vidurdienį surengė protesto akciją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, netoli Seimo pastato.

Akcijoje dalyvavo apie 300 žmonių. Daugiausia susirinko jaunimo, vyresnių žmonių nebuvo daug. Akcija buvo organizuojama socialiniame tinkle "Facebook", akcijos organizatoriai prašė dalyvių neturėti jokios partijų simbolikos, pažymėdami, kad ji nėra susijusi su noru išreikšti palankumą kokiai nors partijai. Dalyviai į prašymą atsižvelgė - partijų simbolikos nebuvo matyti.

Akcijos metu buvo renkami parašai po rinkimų organizavimą smerkiančia peticija, dalinamos baltos pirštinės, su kuriomis jaunimas buvo kviečiamas sekmadienį balsavus rinkimuose likti prie balsavimo apylinkių ir stebėti ar, nėra pažeidimų.

Nemažai akcijos dalyvių turėjo plakatus, ant kurių buvo užrašai "Ar parduosi Lietuvą už 10 litų?", "Biuletenis - ne prekė", "Aš savo balso nepardaviau". "Studentai klausia - ar demokratija tik emigracijoje?" ir panašiai. Vienas šmaikštus akcijos dalyvis laikė plakatą su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko nuotrauka ir tekstu "Užfiksuoti balsų pirkimai? Reiškiu pasibaisėjimą".. Kelios merginos dalino akcijos dalyviams šokoladines monetas su eurų atvaizdais ir taip "pirko" jų balsus, buvo, tarp protestuotojų buvo atsinešusių agurkų.

Protesto organizatoriai - Vilniaus universiteto studentai Jokūbas Viskauskas ir Viktoras Staliauskas akcijos puslapyje "Facebook" teigė, kad akcija siekiama išreikšti protestą prieš rekordinio masto rinkėjų papirkinėjimą ir klastojimą, dalies rinkimų komisijų nepatenkinamą ir nekokybišką darbą, neoperatyvų ir neobjektyvų rinkimų įstatymo pažeidimų fiksavimą.

Vilniaus savivaldybė renginio organizatoriams buvo išdavusi oficialų leidimą akcijai iki 500 žmonių.

Atgal