VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

10 24. R. Vilpišauskas: galimos trijų rūšių, tačiau labiausiai tikėtina centro kairės koalicija

Po antrojo Seimo rinkimų turo rezultatų paskelbimo gali būti sudarytos trijų rūšių koalicijos, tačiau labiausiai tikėtina, kad savo jėgas suvienys Darbo partija, socialdemokratai bei "tvarkiečiai", mano Tarptautinių santykių ir politikos instituto (TSPMI) direktorius, prof. dr. Ramūnas Vilpišauskas.

"Labiausiai tikėtinas ir šiomis dienomis daugiausiai aptariamas scenarijus - centro kairės koalicija, susidedanti iš Darbo partijos, socialdemokratų ir "tvarkiečių". Jų "kairumas" pastebimas žvelgiant į ekonomikos politiką. Antras scenarijus, manau, mažiau tikėtinas - centro dešinės koalicija iš konservatorių, liberalų ir Darbo partijos. Ir trečiasis - "vaivorykštinė" koalicija iš socialdemokratų, liberalų ir konservatorių", - trečiadienį Investicijų patarėjų komisijos posėdyje kalbėjo jis.

Politologo teigimu, centro kairės koalicija jokių esminių teigiamų permainų investicinio klimato kūrime neturėtų skatinti, o centro dešinės jėgų susivienijimas pasižymėtų "eklektišku tęstinumu".

"Vaivorykštinės" koalicijos vykdomą politiką galėčiau apibūdinti kaip technokratišką. Kiekviena partija turėtų ieškoti kompromiso, nes jos skiriasi savo ideologiniu pagrindu. Šis scenarijus mažiausiai tikėtinas, tačiau jeigu tai ir įvyktų, įtarčiau, kad koalicija neišdirbs visą Seimo kadenciją", - sakė TSPMI direktorius.

R. Vilpišauskas taip pat pažymėjo, jog galima pasidžiaugti tuo, kad absoliuti dauguma jau laimėjusių vietas Seime partijų nėra politinio proceso naujokės, todėl tikriausiai bus išvengta kompetencijos ir patirties trūkumo sąlygojamų klaidų.

Politologas prognozavo, jog po antrojo Seimo rinkimų turo Tėvynės Sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) gali gauti daugiau vietų nei turi dabar, todėl kol kas sunku tiksliai pasakyti, kokia politinė jėga taps didžiausia parlamentine frakcija.

Atgal